Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentets talman Martin Schulz efter omröstningen om långtidsbudgeten.

Parlamentet utmanar rådet inför budgetförhandlingar

BRYSSEL 14 mars 2013 | Så röstade svenskarna

EU-parlamentet avvisade med stor majoritet på onsdagen medlemsländernas överenskomna långtidsbudget. Nu väntar tuffa förhandlingar.

– I dag är det parlamentets ansvar att lugnt säga nej, sade Alain Lamassoure, fransk konservativ och EU-parlamentets huvudansvarige i frågan innan omröstningen.

Med röstsiffrorna 506 för och 161 mot avvisade därefter EU-parlamentarikerna medlemsländernas uppgörelse om långtidsbudgeten överenskommen tidigare i år.

– Parlamentet vill ses som en verklig partner och vi är nu redo att förhandla, sade talman Martin Schulz med hänvisning till att detta är första gången som EU-parlamentet är med i förhandlingarna om unionens långtidsbudget.

De flesta svenska ledamöterna röstade mot majoriteten, förutom Kristdemokraten Alf Svensson och Socialdemokraten Göran Färm som stödde parlamentets linje. Tre lade ned sina röster.

EU-parlamentet accepterar i och med omröstningen nivån på långtidsbudgeten  som medlemsländerna enats om men ställer fyra huvudkrav för att ge sitt godkännande. Vissa av kraven, exempelvis det om större flexibilitet, har medlemsländerna redan till viss del tillmötesgått.

Rådet, där medlemsländerna ingår, väntas kunna inleda förhandlingarna först efter 23 april då EU-ministrarna träffats i Bryssel.

Slutlig ställning till långtidsbudgeten som sträcker sig mellan 2014 och 2020 tar EU-parlamentet troligtvis i juni eller juli.

Lyckas inte medlemsländerna och rådet enas vid årets slut fortsätter man på årets budget justerad för inflation, något som de flesta vill undvika.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret