Fortsatt tung krishantering präglar finansministermöte
BRYSSEL 11 april 2013 | Vill komma åt skattesmitareFredag och lördag är vikta för informella samtal mellan EU-ländernas finansministrar att diskutera den ekonomiska krisen och möjliga vägar till tillväxt.
De nyligen uppblossade ekonomiska kriserna i Portugal och Slovenien tros komma högt på dagordningen när euroländernas finansministrar och centralbankschefer på fredag träffas i Dublin.
Både Portugal och Irland har begärt att få 15 år på sig att betala tillbaka sina krislån. Enligt dokument som nyhetsbyrån Bloomberg läst kommer långivarna att föreslå att de båda länderna får sju år på sig att betala tillbaka sina krislån. Det är dock oklart om finansministrarna kommer att kunna enas i frågan.
På torsdagen framkom i medieuppgifter att Portugal desutom sannolikt måste be om ytterligare ett krislån efter förra veckans utslag i landets författningsdomstol som underkände flera redan beslutade krisåtgärder.
Samtidigt har Slovenien, efter Cypernkrisen, hamnat i blickfånget som nästa euroland som riskerar ett krislån. På onsdagen kunde Slovenien inte sälja så många statsobligationer man hade velat vilket tynger landets förmåga att betala sina räkningar. Både EU-kommissionen och OECD har de senaste dagarna varnat för den ekonomiska situationen i landet.
Euroländernas finansministrar väntas även enas om de avgörande detaljerna i krislånet till Cypern. Bland annat måste Cypern sälja av delar av sin guldreserv för motsvarande 3,3 miljarder kronor. Dessutom har det ursprungliga kravet ett Cypern självt ska bidra med motsvarande 58,6 miljarder kronor nästan fördubblats till 108,9 miljarder kronor.
Efter lunch på fredagen ansluter de övriga tio finansministrarna från medlemsländerna som står utanför valutasamarbetet. Förutom standardpunkter som det ekonomiska läget kommer de även att diskutera arbetet med EU:s bankunion. Framför allt Tysklands entusiasm för färdigställandet av bankunionen har på sistone minskat. Anledningen är en oro för att det i slutänden kommer bli Tyskland som få betala för kollapsade banker i euroländerna. Som i många andra EU-frågor vill tyskarna även i detta fall vänta till efter parlamentsvalet i höst innan några stora beslut tas.
Tyskland har tidigare i veckan sagt att de vill diskutera frågan om skattesmitning. Finansministrarna från de fem största EU-länderna Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien har i ett brev till EU-kommissionen enats om ett gemensamt informationsutbyte, efter amerikansk förebild, för att kunna bekämpa skatteflykt. De bjuder även in övriga EU-länder att delta.
Tidigare i veckan öppnade Luxemburg för större öppenhet i sin skattesekretess. Detta innebär att det endast är Österrike som inte är med i EU:s automatiska utbyte av information mellan respektive lands skattemyndighet. Dock har landets finansminister Maria Fekter sagt sig vara redo att diskutera frågan.
Mötet, där även EU-kommissionärerna Olli Rehn och Michel Barnier deltar, är informellt vilket innebär att inga skarpa beslut väntas.