Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Läsartext: Fantastiska EU-dagar i Hässleholm

Sofi Holmgren 17 maj 2013 | “En av årets tuffaste utmaningar”

Vår skola fick möjligheten att vara delta aktivt på Europaforum och eleverna växte en god bit med uppgiften. Det skriver läraren Sofi Holmgren.

Ännu ett Europaforum är över och det var några fantastiska dagar i Hässleholm som sen följdes av våra språkresor för våra tvåor i Frankrike, Tyskland och Spanien. I år möte jag således våren för första gången i Paris. Ett Paris där eleverna fick uppleva politik på nära håll i form av avspärrade gator på grund av protesterna mot att Frankrike skulle tillåta homosexuella att gifta sig.

Men tillbaka till Europaforum. Ett sådant arrangemang och en sån möjlighet för oss som arbetar inom skolans värld att skicka ut våra elever i verkligheten. Nu har vi på Tekniska skolan i Hässleholm extra bra eftersom vi får vara med mer aktivt, men för en elev att bara vara med och lyssna på de fantastiska föreläsarna som är där är också värdefullt.  Fantastiskt inspirerande! Årets tema var ”Tyskland” och det kanske inte låter som en kioskvältare men gick man in i programmet hade man fått till en fantastisk laguppställning och många intressanta infallsvinklar på ämnet.

Nytt för vår del från skolan i år var att vi även lät våra naturvetare på Internationella programmet vara med mer aktivt och både samhällsvetarna och naturvetarna presterade på topp. Det är inte ofta man hör en av sina elever utbrista:

— Tänk så coolt! Det är inte varje dag man får ställa frågor till en tidigare statsminister.

Just frågorna till Ingvar Carlsson var en av årets tuffaste utmaningar. Det enda eleverna visste innan frågestunden var att det skulle ställa frågor och att temat var Tyskland. Inte så mycket att gå på alltså så under Ingvar Carlssons samtal med journalisten Rolf Gustavsson satt där två mycket koncentrerade tjejer i publiken som utifrån det som sades fick konstruera sina frågor och sen var det dags. Det gick toppen och en kvart senare hade jag två tjejer med mig tillbaka till skolan som vuxit en god bit. Att under sin gymnasietid få möjligheten att utmana sig på det sättet är få förunnat. Det var skarpt läge till 100 % och levererar du då så vet du att du kan även nästa gång.

Utöver herr Carlsson fick våra elever även ställa frågor till EU-kommissionär Cecilia Malmström och LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson. LO-basen som är intresserad av bin smakade på vår Adopt a bee-honung som vi bjöd på och det gjorde oss stolta. Även Europaparlamentariker Anna Maria Corazza Bildt visade intresse för Adopt a bee och hon fick med sig ett av våra vykort. Under dagen fick Adopt a bee mycket uppmärksamhet och många positiva kommentarer så stort tack till alla som besökte oss. Anledningen till att vi var och visade upp vår honung var ju såklart för att vissa vad vi lyckats med under året. Förra året var vi ju helt i uppstarten och nu kunde vi visa på resultat.

I övrigt under Europaforum deltog våra tvåor i en medborgardialog där de veckan innan i skolan hade läst på om fyra teman som de sen diskuterade i grupp och därefter presenterade på scenen i Kulturhuset. Ekonomiska krisen, främlingsfientlighet, Klimatet och rättigheter inom EU avhandlades. Medborgardialogen stod EU-kommissionen bakom och eleverna tyckte att det var ett spännande initiativ och att det var kul att de fick vara med och tycka till via mentometerknappar på plats.

Musikalgänget på skolan som gör en EU-kritisk musikal som jag skrivit om i en tidigare krönika fick även uppträda i pausen under några av dagarna vilket var uppskattat. Nu är det inte långt kvar till deras premiär och repetitionerna för både musiker och skådespelare är i full gång. Det finns några biljetter kvar om du har vägarna förbi Hässleholm.

Sist men inte minst vill jag skicka med en tanke till alla de organisationer, partier med flera som  ställer ut under Europaforum. Behövs alla broschyrer, kataloger och annat som delas ut i pappers väg? Det känns som om mycket slängs snabbt och är det verkligen värt det? Kan ni fundera på om ni kan komma på något miljövänligare till nästa år att dela ut?

För Adopt a bees del så håller vi nu på med några kompletteringar till Länsstyrelsen innan de betalar ut vårt Leader stöd. Det har varit mycket arbete med att få ihop redovisningen. För binas del har vintern varit för lång och kall. För att de små liven skulle överleva har vi fått stödutfodra dem och ge dem mer isolering. Alla våra samhällen har överlevt men några är försvagade. Vi är dock på gång med år två för även om vi nu ska stå på egna ben utan EU-stöd vill vi flyga vidare.

 

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret