Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Franske presidenten François Hollande lanserar sin stora vision för EU. Arkivbild.

Frankrike: Bilda euroregering annars faller Europa

BRYSSEL 17 maj 2013 | Inom två år

Den hårt ansatte franske presidenten François Hollande går på Europaoffensiv och föreslår en ekonomisk regering för euroländerna med betydande befogenheter.

Som den mest impopuläre franske presidenten i modern tid och som i veckan ha fått se sitt land falla in i ekonomisk recession riktar François Hollande sina blickar mot Bryssel och eurosamarbetet.

– Om Europa stannar kvar i den form det har i dag är det kanske slutet på den europeiska idén, sade François Hollande under en presskonferens på torsdagen – ettårsdagen av sitt femåriga presidentmandat.

Inom två år vill den franske presidenten se en ”euroregeringen” med egen budget som kan ta ut skatter, låna på den globala finansmarknaden och ha en heltidsordförande. Euroregeringen ska träffas en gång i månaden för att samordna euroländernas ekonomiska politik.

Utspelet utgör i ett inlägg i principdebatten om valutasamarbetet – hur ha en gemensam valuta utan en gemensam finanspolitik.

– Om Europa inte rör sig framåt faller det, eller snarare tynar bort. Det tynar bort från världskartan, sade François Hollande.

Idén är inte ny. I augusti 2011 lanserade det tidigare radarparet tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy ett liknande förslag om en ekonomisk regering för euroländerna, men förslaget fick aldrig fäste.

Dessutom vill den franske presidenten, som i hemlandet har en kraftigt  ökand andel EU-skeptiska medborgare, tidigarelägga EU-resurser på att bekämpa den omfattande ungdomsarbetslösheten i euroländerna, ha en EU-gemensam övergång till förnybar energi och ytterligare investeringar i transport, sjukvård och IT-sektorn.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret