Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Grekland är att av de EU-länder där risken för social oro ökat mest sedan innan den ekonomiska krisen. Arkivbild.

FN-rapport: EU hotas av social oro

BRYSSEL 4 juni 2013 | Risken minskade i Sverige

Den största ökningen av risken för social oro i världen de senaste sex åren har skett i EU-länderna, det hävdar FN-organet ILO i en rapport.

Enligt ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor, har risken för social oro – exempelvis strejker och demonstrationer – i EU ökat från 34 procent 2006 till 46 procent 2012. Faktorer som arbetslöshet och tillväxt spelar en stor roll i riskbedömningen.

”Denna ökning i risken för social oro i EU beror troligen på de politiska svaren på den pågående skuldkrisen och deras inverkan på människors liv och uppfattat välbefinnande”, heter det i rapporten som publicerades på måndagen.

ILO pekar på den rekordhöga arbetslösheten, ökade inkomstklyftor och den långvariga recession som pågår i EU-länderna.

”Detta dystra ekonomiska scenario har skapat en skör social miljö där färre människor ser möjligheter att få ett bra jobb och förbättra sin levnadsstandard.”

EU är den region i världen där risken ökat mest mellan 2006 och 2012. Men även i södra Asien och arabvärlden har risken för social oro ökat. I sammanlagt 46 av de 71 undersökta länderna i studien ökande risken mellan 2011 och 2012. I områden som Latinamerika och Afrika söder som Sahara har risken under 2010 och 2012 däremot minskat.

Mest har risken för social oro mellan 2010 och 2012 ökat i bland annat Cypern, Tjeckien och Grekland, medan den minskat ibland annat Belgien, Tyskland och Sverige.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret