Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Brittisk tidning tvingades förstöra Snowdendokument

STOCKHOLM 20 augusti 2013 | The Guardian lovar fortsatt rapportering

I vad som liknar en allvarlig form av digital och juridisk katt och råttalek fortsätter dragkampen mellan myndigheter och journalister om pressfrihetens gränser i Snowdenaffären.

Den brittiska regeringen har tvingat tidningen The Guardian att förstöra datorer som kan innehålla dokument som har samband med den spionanklagade amerikanen Edward Snowden. Det skriver tidningens redaktör Alan Rusbridge på måndagen.

I en artikel beskriver han hur det gick till när han för två månader sedan blev kontaktad av en mycket högt uppsatt regeringstjänsteman som krävde att få tidningens Snowdenmaterial alternativt att The Guardian själva förstör det. Kravet återupprepades en månad senare.  

När Alan Rusbridge invände att de då inte skulle kunna rapportera i ämnet sade en person från regeringskansliet att "Ni har fått er debatt. Det behövs inte skrivas något mer." Efter att regeringen hotat med rättsliga åtgärder gick tidningen med på att i sin källare under övervakning av två underrättelsetjänstemän förstöra datorer som innehöll de aktuella dokumenten.

Förstörelsen av datorerna var en symbolhandling från tidningens sida, fortsätter redaktören, och visar att regeringskansliet inte förstått någonting om den digitala tidsåldern.  Alan Rusbridge lovar därför att fortsätta att noggrant rapportera allt av intresse kring Snowdendokumenten dock inte från London utan från New York där skyddet för journalister är bättre än i Storbritannien.

Alan Rusbridge artikel kom dagen efter att David Miranda i söndags, partner och hjälpreda till Guardianjournalisten Glenn Greewald som skrivit om  Snowdendokumenten, blev förhörd av brittisk polis med stöd av antiterrorlagstiftningen. David Miranda släpptes efter nio timmar men fick lämna i från sig sin telefon, kamera och dator.

Efter händelsen i söndags är Glenn Greewald uppröd över de brittiska och amerikanska myndigheterna agerande.

"Om de brittiska och amerikanska regeringarna tror den här taktiken kommer skrämma oss på något sätt från att fortsätta att rapportera aggressivt om vad dessa dokument avslöjar,  är de helt vilseledda. Om något, kommer det bara ha motsatt effekt…" skriver Glenn Greewald i The Guardian.

Snowdenaffären i allmänhet och den amerikanska underrättelsetjänsten NSA globala spionerande i synnerhet har vållat mycket debatt runt om i Europa sedan det avslöjades i juni. Inte minst har den satt sin prägel på valrörelsen i Tyskland.

 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret