Frihandel och miljö kan prägla Obamas Sverigebesök
STOCKHOLM 8 augusti 2013 | Mötesagenda klar inom en veckaFlera frågor är tänkbara samtalsämnen när USA:s president Barack Obama träffar statsminister Fredrik Reinfeldt i början av september.
Sverige hamnade i det storpolitiska rampljuset på onsdagen när USA offentliggjorde att president Barack Obama dagarna innan G20-mötet i Sankt Petersburg i september väljer att träffa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i Stockholm.
Vilka frågor som ska diskuteras har ännu inte spikats. Enligt statsministerns pressekreterare Markus Friberg är planeringen för mötet i full gång och kan ta upp till en vecka. Han vill vare sig bekräfta eller dementera uppgifterna att även statsministrarna från övriga Norden och Baltikum ska närvara vi något tillfälle under Obamabesöket.
– Vi kommer att återkomma till det, säger Markus Friberg till Europaportalen.
Statsvetaren Jan Joel Andersson, expert på nordamerikansk politik på Utrikespolitiska institutet i Stockholm, ser flera möjliga frågor att diskutera.
– Dels är det de pågående förhandlingarna om ett transatlantiskt frihandelsavtal där Sverige är en av de drivande krafterna på europeisk sida. En annan fråga är att Sverige och USA just nu har gemensamma intressen i Mellanöstern, exempelvis krishanteringen i Syrien. I energi- och miljöfrågor har Sverige även ett kunnande som är intressant för USA, säger Jan Joel Andersson.
Det är första gången som en amerikansk president kommer till Stockholm för enskilda överläggningar med en svensk statsminister. När president George W. Bush besökte Sverige 2001 deltog han på ett toppmöte mellan EU och USA i Göteborg.
– Amerikanska presidenter som åker till Moskva oavsett om det är under Sovjetepoken eller Rysslandstiden brukar göra ett stopp i något av de mindre grannländerna till Ryssland. Tidigare har man exempelvis gjort det i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och de baltiska länderna. Det är för att markera för både Moskva och grannländerna att man inte glömt bort dessa länder utan att de är viktiga för USA, säger Jan Joel Andersson.