Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Carl Schlyter (MP) är inte förvånad över elbolagens krav. Arkivbild.

Carl Schlyter: Energijättar vill hindra EU från nya miljömål

BRYSSEL 13 september 2013 | “Har ingen självinsikt alls”

Svenska Vattenfall och åtta andra europeiska eljättar är fast beslutna om att påverka EU:s framtida klimat- och energipolitik.

Det svenska statliga energibolaget Vattenfall har tillsammans med åtta andra europeiska allmännyttiga företag gått samman för att försöka påverka EU:s energipolitik. Under ett möte i veckan med EU:s energikommissionär Günther Oettinger och ordförande för EU-parlamentets energiutskott, Amalia Sartori, presenterade cheferna på två av eljättarna sina förslag.

De nio vill bland annat att EU 2020 ska ha ”ambitiösa men realistiska” mål för utsläppsminskning. De vill dessutom att subventioner till förnybar energikällor som redan är ekonomiskt gångbara, som sol och vindkraft, ska minskas.

– Vi måste minska hastigheten som Europa bygger nya vindkraftverk och solpaneler med. För tillfället är det inte hållbart, sade Gérard Mestrallet, högste chef på franska GDF Suez – ett av världens största allmännyttiga energibolag – till Financial Times.

EU-parlamentariker Carl Schlyter (MP) är starkt kritisk till Vattenfalls och de andra energibolagens inställning.

– Jag är tyvärr inte förvånad. De här bolagen har ingen självinsikt alls i sin roll i omställningen. Syftet är uttryckligen att hindra att EU sätter nya mål för energieffektivisering och förnybar energi 2030, säger Carl Schlyter till Europaportalen.

– Vattenfalls bolagsordning säger att de ska vara ett föredöme på miljöområdet. Men syftet med det här är att de inte vill ha nya EU-mål för 2030, det är helt uppenbart. Om Vattenfall inte tar avstånd från vad de andra bolagen säger så medverkar de till att försvaga EU:s mål för klimat, energi och förnybarhet. Om de lyckas skulle det försämra Europas ekonomi och konkurrenskraft.

Redan i våras, inför EU:s energitoppmöte, gjorde åtta av företagen ett gemensamt uttalande. Vattenfall var då inte en del av initiativet men har nu alltså valt att skriva under.

Företagens krav, som sammanlagt har intäkter på motsvarande närmare åtta biljoner kronor och fler än en halv miljon anställda, sätter press på medlemsländerna att inte förlänga EU:s utsläppsmål. Bland annat Polen och Storbritannien är redan idag för att inte göra det.

Den ekonomiska krisen i Europa har minskat efterfrågan på el och framväxten av förnybara energikällor har underminerat konkurrenskraften hos gas- och kolkraft, enligt Financial Times.

De nio företagen ska också presentera sina förslag för ”viktiga europeiska stats- och regeringschefer” vid EU-toppmötena i februari och mars nästa år.

Kommissionen väntas presenterar förslag på EU:s energipolitik fram till 2030 någon gång runt årsskiftet. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret