Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-ländernas fiskebåtar ska få stöd för att byta ut sina motorer. Arkivbild.

EU-parlamentet stoppar nya subventioner till fiskebåtar

BRYSSEL 23 oktober 2013 | Christofer Fjellner: Hurra!

EU-parlamentet gick på onsdagen mot sitt fiskeutskott och röstade ned ett förslag om att ge EU-pengar till att bygga nya fiskefartyg.

– Hurra! Inga sunkiga subventioner för nybyggnation, twittrade EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) direkt efter omröstningen.

I sitt ursprungsförslag ville kommissionen att pengarna i fonden ska gå till insamling av data, kontroller och att fiskarna följer lagar och regler. Men juliomröstningen i EU-parlamentets fiskeutskott gav med liten marginal stöd till ett förslag om att subventionera nybyggnation av fiskefartyg – något som fått stark kritik från miljöorganisationer och forskare.

Närmare 180 internationella fiskeforskare uppmanade i ett öppet brev EU-parlamentarikerna att inte subventionera fiskeflottan. Kommissionen uppskattar samtidigt att EU:s fiskeflotta är två till tre gånger större än vad som är hållbart. Fiskekommissionär Maria Damanaki är nöjd med resultatet.

– Jag välkomnar beslutet att avslå att spendera skattebetalarnas pengar på att bygga nya fiskefartyg och att sätta ett tak på de belopp som medlemsländerna får spendera på fiskeflottor, sade Maria Damanaki i ett uttalande.

– Parlamentet har satt sin vikt bakom positiva initiativ genom att kräva mer forskning på åtgärder för att återhämta fiskbeståndet och övervaka fiskefartyg, sade Saskia Richartz, fiskeansvarig på Greenpeace i en kommentar.

Omröstningen handlade om var de närmare 58 miljarder kronorna som ingår i EU:s fiskefond under de närmaste sju åren ska satsas.

EU-parlamentet godkände dock ett mindre kontroversiellt förlag om att subventionera motorbyten på fiskefartyg. Men ger samtidigt mer pengar till forskning.

Runt 400 000 människor arbetar inom fiskeindustrin i EU-länderna, varav 120 000 på de cirka 85 000 fiskefartygen.

EU-ländernas fiskeministrar enades i mitten av juli om en gemensam ståndpunkt inför förhandlingarna som nu kan inledas. Den innehåller inte stöd till nybyggnation utan vilar i stora drag på kommissionens förslag.

EU-parlamentet och medlemsländerna har redan enats om två av de tre delarna i unionens kommande fiskepolitik för åren 2014 till 2020. Vid årsskiftet ska den nya fiskepolitiken träda i kraft.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret