Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen får sitt andra gula kort. Arkivbild.

Sverige med och ger EU-kommissionen gult kort

BRYSSEL 30 oktober 2013 | Riksdagen säger ifrån

Sverige och tio medlemsländer menar att kommissionen överträtt sitt mandat när den föreslog en EU-åklagare för att utreda brott mot unionens budget.

Om minst en fjärdedel av parlamenten i EU-länderna anser att ett förslag från kommissionen inom polisiära och straffrättsliga frågor bryter mot den så kallade subsidiaritetsprincipen – att besluten ska fattas så nära medborgarna som möjligt – måste kommissionen fundera över sitt förslag.

Kommissionen får nu gult kort för ett förslag om att inrätta en EU-åklagare som skulle ha som enda uppgift att straffa dem som försöker fiffla med EU:s budget. Sverige var ett av länder som åberopade subsidiaritetsprincipen och skickde tillbaka förslaget till Bryssel.

Men kommissionen vill ändå gå vidare med sitt förslag inom ett så kallat fördjupat samarbete. Ett sådant samarbete kan komma till stånd om minst niomedlemsländer så önskar. Och det faktum att 17 av de 28 medlemsländerna inte var emot förslaget tolkar kommissionen som att de kan gå vidare med förslaget inom ett sådant samarbete, rapporterar EUobserver.

Efter att ha fått ett gult kort måste EU-kommissionen antingen dra tillbaka förslaget, omarbeta det eller ha kvar det, men då motivera varför.

Sitt första gula kort någonsin fick kommissionen i maj 2012 då tolv medlemsländer dömde ut ett förslag om ny lagstiftning kring strejkrätten. Då valde kommissionen att helt skrota förslaget.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret