Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel ska i somras ha ringt upp dåvarande ordförandeland Irlands premiärminister Enda Kenny och bett denne ta bort frågan från EU:s dagordning. Arkivbild.

Tyskland värnar arbetstillfällen före hårdare miljökrav på bilar

BRYSSEL 14 oktober 2013 | Svensk minister orolig

Tyskland har satt ned sin stora EU-fot och kräver att dess bilindustri ska skyddas på bekostnad av nya miljöregler. Flera medlemsländer ska ha övertalats att stödja tyska försök att skjuta upp ett förslag som ska minska utsläppen.

Tyskland har ställt sig på bromsklossen mot ett förslag som ska minska utsläppen från personbilar i EU.

– Det handlar om hur vi förbinder det nödvändiga klimatskyddet med den nödvändiga flexibiliteten och konkurrenskraften och också om att skydda den europeiska bilindustrin. Jag säger som miljöminister att vi måste se till att vi inte förlorar arbetsplatser till länder som har svagare miljöskydd, sade den tyske miljöministern Peter Altmaier på väg in till ett möte i Luxemburg med sina EU-kollegor där frågan ska diskuteras på måndagen.

I juni nåddes en preliminär överenskommelse mellan EU-parlamentet och medlemsländerna om att minska det genomsnittliga koldioxidutsläppet från nya personbilar till 95 gram koldioxid per kilometer till år 2020.

Men på direkt begäran av Angela Merkel till EU:s dåvarande ordförandeland Irland sköts det slutliga beslutet upp. Tysk bilindustri har varit mycket pådrivande i frågan.

Tyskland vill istället att kravet på minskade utsläpp ska skjutas upp med fyra år till 2024 något som får den svenska miljöministern Lena EK (C) att vädra sin oro.

– Det är farligt [att Tyskland trycker på för förändringar] eftersom det är en miljöstandard och även en mycket viktig hälsofråga, sade miljöminister Lena Ek på väg in till mötet och tillade att förslaget riskerar en mycket lång försening om det inte godkänns nu på grund av nästa års EU-val.

– Vi måste verkligen ha ett så starkt beslut som möjligt på plats i dag. Annars blir det ett mycket tungt ansvar för Tyskland att försena detta mycket viktiga beslut, sade Lena Ek.

Inför dagens möte ska Storbritannien i utbyte mot vissa eftergifter inom bankunionen gått med på att stödja Tyskland, enligt der Speigel som hänvisar till tyska regeringskällor. I onsdags ska även chefen för Angela Merkels förbundskansli, Ronald Pofalla, ha åkt till Paris för att övertala president François Hollande att ställa sig bakom Tyskland i frågan.

Financial Times skriver att även Polen ska ha släppt sitt tidigare stöd för att införa utsläppsminskningarna 2020.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret