Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Vítor Caldeira, ordförande för EU:s revisionsrätt presenterade på tisdagen revisionen av 2012 års EU-budget.

Andelen fel i EU-budgeten ökar igen

BRYSSEL 6 november 2013 | Medlemsländerna får del av skulden

Under 2012 betalades runt motsvarande 60 miljarder kronor ut på ett felaktigt sätt ur EU:s budget. Det är en försämring i jämförelse med året innan.

För tredje året i rad ökade antalet fel i EU:s budget för 2012. Från att 2011 ha utgjort 3,9 procent av alla utgifter bestod 4,8 procent av EU-budgeten 2012 av fel. Ett fel kan vara att det saknas en underskrift eller att en offentlig upphandling inte har genomförts korrekt.

– Felen representerar pengar som inte skulle ha betalats ut, sade Vítor Caldeira, ordförande för EU:s revisionsrätt när han presenterade årsrapporten för 2012 på tisdagen.

En del av ökningen, 0,3 procentenheter, beror enligt Vítor Caldeira på att revisionsrätten ändrat sin urvalsmetod för 2012.

Under 2012 spenderade EU 138,6 miljarder euro, motsvarande 1220 miljarder kronor. 4,8 procent av detta innebär att motsvarande 58,6 miljarder kronor inte betalades ut enligt EU:s regelverk.

Fyra femtedelar av EU:s budget administreras och betalas ut på nationell nivå. Där blev felfrekvensen 5,3 procent. Projekt som kommissionen själv administrerade hade färre fel: 4,3 procent.

Enligt revisionsrätten borde 56 procent av felen inom sammanhållningspolitiken ha upptäckts av de nationella myndigheterna.

Enligt regelverket ligger acceptansgränsen för andelen budgetfel vid två procent. Men kommissionen är nöjd att andelen fel minskat från 2006.

– Fastän det kan finnas en viss fluktuation i felfrekvensen från ett år till det andra har det på det stora hela varit en markant förbättring av förvaltningen av EU-funderna, sade Algirdas Šemeta, kommissionär med ansvar för revisionsfrågor.

Felen finns inom alla EU:s områden men är vanligast inom landsbygdsutveckling, miljö, fiske och hälsa. Inom EU:s administration var andelen fel noll procent.

Kommissionen har möjlighet till sanktioner mot medlemsländer som inte sköter utbetalningar på ett korrekt sätt. Under 2011 avbröt kommissionen sammanlagt 91 projekt av ett värde på 2,6 miljarder euro för att få medlemsländerna att förbättra sin hantering av EU-stöden.

I maj 2014 röstar EU-parlamentet huruvida man ska ge kommissionen ansvarsfrihet för budgetåret 2012. Vanligtvis brukar parlamentet ge grön ljus men bifogar en lista på saker som kan göras bättre till kommissionen.

Att EU-parlamentet vägrar ge kommissionen ansvarsfrihet är ovanligt men 1999 skedde det. Men då hann hela kommissionen under ledning av Jacques Santer avgå till följd av anklagelser om maktmissbruk och korruption och innan processen med den uteblivna ansvarsfriheten kunde gå vidare. 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret