Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysklands Angela Merkel och Italiens Enrico Letta. Arkivbild.

Räntebeslut skakar om Europa

BRYSSEL 8 november 2013 | “Fantastiska nyheter”

Europeiska centralbankens oväntade räntesänkning förargar Tyskland medan beslutet välkomnas i krisande euroländer.

Efter torsdagens överraskande sänkning av den viktigaste styrräntan i eurozonen växer kritiken i Tyskland.

– Faran för tillgångsprisbubblor finns och blir inte mindre genom detta beslut, sade Michael Meister, biträdande ordförande för Angela Merkels kristdemokratiska partigrupp i tyska parlamentet till Berliner Zeitung.

Hans oro för att ekonomiska bubblor ska bildas när det bli billigare att låna pengar delas av socialdemokratiska SPD:s Carsten Schneider som ansvarar för budgetpolitiska frågor.

Europeisk centralbanken, ECB, sänkte räntan till rekordlåga 0,25 procent och uteslöt samtidigt inte att en ytterligare sänkning kan bli aktuell. En av anledningarna var inflationen under oktober sjunkit till 0,7 procent, den lägsta på fyra år och långt från ECB-målet på strax under två procent.

Enligt nyhetsbyrån Reuters var den tyske centralbankschefen Jens Weidmann och minst en fjärdedel av ledamöterna i ECB-rådet mot beslutet.

I Italien mottogs beskedet däremot med glädje.

– Detta är fantastiska nyheter. Det visar att ECB har tillväxt och konkurrenskraft i Europa nära hjärtat. Det är ett positivt och viktigt beslut som uppmuntrar oss och kommer tillåta oss att röra oss mot tillväxt, sade den italienske socialdemokratiske premiärministern Enrico Letta, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

När räntan sänks minskar risken för att inflationen, stigande priser, ska falla så mycket att det blir deflation, sjunkande priser, vilket kan få som konsekvens att investeringar och konsumtion minskar.

Även den franske socialdemokratiske finansministern Pierre Moscovici är nöjd.

– Goda nyheter från ECB. Ett välkommet stöd för den pågående återhämtningen i eurozonen genom att begränsa riskerna för deflation, twittrade Pierre Moscovici som vanligtvis har för vana att inte kommentera centralbankens beslut.

Liberala Sharon Bowles, brittisk EU-parlamentariker och ordförande i EU-parlamentets mäktiga ekonomiutskott, välkomnade även hon sänkningen.

– Svag tillväxt och lägre inflation rättfärdigar denna räntesänkning, sade Sharon Bowles i ett uttalande.

En av konsekvenserna av räntesänkningen är att euron minskar i värde vilket i sin tur kan göra det lättare för företag i euroländerna att exportera sina varor.

För Sveriges del innebär detta samtidigt att de blir dyrare för svenska företag att exportera till euroländerna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret