Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Sammanhållningen viktigare än någonsin
Sammanhållningspolitiken kan göra Europa starkare och behöver ses utifrån den rådande geopolitiska situationen. Vi behöver ett EU som finns nära invånarna och som gör skillnad. Det skriver gästkrönikör Anna Hed, SKR.
Tyskland först ut att begära EU-undantag för försvarssatsningar
Tyskland har blivit första EU-land att formellt begära aktivering av den nationella undantagsklausulen för ökade försvarsutgifter, bekräftade EU-kommissionen i dag måndag. Ansökan lämnades in i slutet av förra veckan.
Undantagsklausulen är en del av kommissionens stora försvarspaket och ger medlemsländer möjlighet att göra undantag från EU:s budgetregler för försvarsutgifter för upp till 1,5 procent av BNP under perioden 2025-2029. Fler länder väntas ansöka innan tidsfristen löper ut den 30 april.
Tyskland sänker tillväxtprognosen till noll procent
Tysklands regering har reviderat ned sin tillväxtprognos för 2025 till noll procent, enligt Financial Times. Den tidigare prognosen låg på 0,3 procent. Beskedet kom i dag torsdag.
– Den tyska ekonomin står återigen inför stora utmaningar på grund av USA:s oförutsägbara handelspolitik, sade Robert Habeck, Tysklands avgående ekonomiminister.
Nedrevideringen kommer efter att USA:s president Donald Trump infört tullar mot EU. Tysklands exportberoende tillverkningsindustri väntas drabbas hårt. Landets ekonomi, Europas största, har redan krympt två år i rad. För 2026 spår regeringen dock en återhämtning med en tillväxt på en procent.
EU:s varuhandelsöverskott med USA ökar kraftigt
EU:s handelsöverskott med USA har ökat med nästan 60 procent på ett år, skriver TT/GP. I februari uppgick överskottet i varuhandeln till 23,6 miljarder euro, motsvarande 260 miljarder kronor.
Ökningen beror främst på att EU:s varuexport till USA växte med 22 procent medan importen endast ökade med drygt två procent. Samtidigt försämrades EU:s handelsbalans med Kina, där underskottet ökade från 21 till 26 miljarder euro.
Handelsunderskottet med varor mot EU har tidigare retat upp USA:s president Donald Trump, som infört tullar som motåtgärd. När det gäller handeln med tjänster råder det omvända förhållandet, att USA har ett stort överskott mot EU.
Eurozonens företagsförtroende rasar efter Trumps tullar
Företagsförtroendet i eurozonen föll kraftigt i april efter Donald Trumps tullhot, enligt Financial Times. Ett inköpschefsindex (PMI) visar att ekonomisk aktivitet sjönk till 50,1 från 50,9 i mars, precis över gränsen för stagnation.
– Tidigare optimism i eurozonen faller samman och rädsla för disinflation och stagnation har återvänt, sade Carsten Brzeski, global makrochef på ING.
Tyskland, Europas största ekonomi, föll tillbaka i kontraktion med ett PMI på 49,7. Trumps tullar på europeiska varor har skapat stor osäkerhet, skriver tidningen.
Europaparlamentet vill höja EU:s kommande budgettak
Budgetutskottet i Europaparlamentet antog på onsdagen sina prioriteringar för nästa fleråriga EU-budget som ska gälla från 2028.
Det nuvarande utgiftstaket på 1 procent av EU-27:s bruttonationalinkomst (BNI) är inte tillräckligt för att hantera det växande antalet kriser och utmaningar, hävdar utskottet i en rapport. Rapporten betonar att tillgången till EU-medel måste vara knuten till respekt för EU:s värderingar och rättsstatsprincipen.
– Vi vill ha en EU-budget som bättre återspeglar unionens nya prioriteringar som konkurrenskraft och försvar, samtidigt som vi skyddar långvariga sådana som jordbruk och sammanhållning. Det är därför vi kräver en [budget] som går bortom det självpåtagna taket på 1 procent av BNI, sade rapportören konservativa rumänen Siegfried Mureşan i ett uttalande.
EU har utöver sin budget för närvarande även den så kallade Coronafonden.
ECB och kommissionen i öppen strid om EU:s kryptovalutalagar
Europeiska centralbanken varnar för att EU:s kryptoreglering inte är tillräckligt stark för att stå emot effekterna av Donald Trumps kryptovänliga politik. Kommissionen avvisar dock oron och menar att centralbanken missförstått regelverket.
EU:s statsfinanser 2024: Budgetunderskott minskar men skulderna kvarstår höga
Medan EU-ländernas budgetunderskott minskar till 3,2 procent av BNP förblir skuldnivåerna oförändrade. Sverige redovisar ett måttligt underskott på 1,5 procent, men behåller sin position bland EU:s minst skuldsatta länder. Tolv medlemsländer överskrider fortfarande den kritiska skuldgränsen på 60 procent.
von der Leyen: Världen söker sig till EU efter Trumps handelskrig
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hävdar att länder "står i kö" för att samarbeta med EU efter USA:s nya tullar, enligt Politico. I kommentarer i dag måndag framhåller hon EU som en stabil partner i en oförutsägbar värld.
– I en alltmer oförutsägbar global miljö står länder i kö för att arbeta med oss, sade von der Leyen.
Hon har nyligen talat med ledare från bland annat Indien, Kanada och Malaysia. Uttalandet kommer efter att Trump infört omfattande tullar som skakat de globala marknaderna.
ECB-enkät visar på små framtida förändringar på inflation och arbetslöshet
Nivåerna på inflationen och arbetslösheten bland de 20 EU-länderna som har euron antas vara närmast oförändrade fram till 2027 då inflationen väntas ligga runt 2,0 till 2,2 procent och arbetslösheten runt 6,3 procent. Det visar Europeiska Centralbankens, ECB, expertenkät som i början på april besvarades av 54 fristående experter. Tillväxten spås till 0,9 procent i år och 1,2 och 1,4 procent respektive 2026 och 2027.
Debatt i andra medier









