Senast uppdaterad: 2 december 2022
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Minskade chanser till handelsavtal får EU-kommissionär att ställa in Brasilienresa
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis har ställt in en resa till Brasilien för att slutföra EU:s banbrytande handelsavtal med Mercosur-länderna i Sydameria eftersom utsikterna att slutföra avtalet i år har minskat, skriver FT. Närmast väntar man på vad Argentinas nyvalda högerpopulisitiska president Javier Milei, som tillträder den 10 december, har att säga om avtalet. Men det finns även ett motstånd i EU, inte minst i Frankrike.
– Jag är emot Mercosur-avtalet med EU, sade Frankrikes president Emmanuel Macron på lördagen och hävdade att det stred mot franska och EU-bönders intressen, rapporterar Politico. Tidningen beskriver handelsavtalet som “ett sällsynt ljust hopp för fria marknadsförare, ett av de få initiativ som syftade till att få ekonomin att växa genom att öka konkurrensen”.
Danmark kan bli först i världen med klimatskatt på lantbruk
Danmark ser nu ut att bli först i världen med att införa en särskild klimatskatt på jordbrukets koldioxidutsläpp, rapporterar Ekot. Det finns en politisk majoritet för en skatt, men idén möter motstånd från lantbruket, där många ser en risk för att konkurrenskraften minskar, att jordbruksproduktionen dalar och att danska bönder ska slås ut.
Stora utmaningar – men mycket att vinna i en grönare ekonomi
Trots att det kan vara svårt att motivera utfasning av fossila bränslen när Kina, världens största utsläppare av farliga klimatgaser, drar fötterna efter sig och trots sämre ekonomiska tider har EU mycket att vinna på en grönare ekonomi. Men det kräver ett starkare politiskt narrativ om de ekonomiska vinster som en grönare ekonomi kan ge. Det skriver Susi Dennison, tankesmedjan European Council on Foreign Relations, ECFR.
Ranking: Sverige har bäst företagsklimat i EU
Sverige toppar EU-rankingen för hur gynnsamt företagsklimatet är, enligt PwC:s rapport Private Business Attractiveness Index. Rapporten visar att endast Schweiz har ett starkare index, vilket gör att Sverige efter en stark klättring ligger högst av de EU-länder som finns med, tätt följt av Tyskland, skriver tidningen Näringslivet. 33 länder ingår i indexet, i huvudsak EU-länder.
Tyska inflationen lägre än väntat i november
Konsumentpriserna i Tyskland ökade mindre än väntat i årstakt i november. Den totala inflationen landade på 2,3 procent, även det mindre än väntade 2,6 procent, drivet av lägre energipriser, enligt Finwire/Börsvärden. Storbanken Commerzbank väntar sig nu att inflationen för EU-området kommer in under förväntningarna.
Fallande inflation i euroländerna – nära målet
I november sjönk inflationen i de 20 euroländerna från 2,9 procent i oktober till 2,4 procent, meddelade Eurostat på torsdagen i en preliminär bedömning. Bland annat ökade konsumentpriserna i Tyskland mindre än väntat. Nu ligger inflationen nära Europeiska centralbankens och andra centralbankers mål om 2 procents inflation.
Bakslag för Nordens batteribälte – statsstöd drar företag till USA och Kanada
På kort tid har två planerade battericellsfabriker längs det så kallade batteribältet i Norden lagts på is. De tilltänkta fabrikerna i Mo i Rana, Norge, och Vasa i Finland kommer istället att byggas i USA. Företaget som äger anläggningarna anger att USA:s klimatpaket: Inflation Reduction Act (IRA), som innehåller statsstöd till företag, gör lönsamheten för en gigafabrik betydligt bättre i USA än i Europa. Nu finns en stor oro över hur detta kommer att påverka norra Sverige, rapporterar SVT. Tidigare i höst utlovade Kanada 22 miljarder kronor i stöd till svenska Northvolt för att de bygger en batterifabrik där.
EU-handel med Ryssland planar ut
Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har EU-ländernas varuimport från Ryssland minskat från 9,5 till 2 procent av den total varuimporten i september i år. Varuexporten från EU till Ryssland har under samma period minskat från 3,8 til 1,4 procent av medlemsländernas samlade varuexport, visar siffror från Eurostat. Sedan mars i år är dock EU:s varuhandel med Ryssland i det närmaste oförändrad.
Tyska regeringen vill utlysa nödläge för att rädda budgeten
Den tyska regeringen kommer lägga fram ett förslag om nationellt nödläge för att komma runt skuldreglerna som finns inskrivna i den tyska författningen för att klara budgetsituationen i år, rapporterar Ekot. När det gäller nästa års budget diskuterar regeringen för fullt hur en lösning kan se ut och budgetfrågan är en av de stora på det tyska gröna regeringspartiets kongress just nu.
Storbanker hotas av klimatböter
Europeiska centralbanken, ECB, har varnat ett 20-tal europeiska storbanker för att de kan bötfällas om de inte åtgärdar brister i hanteringen av klimatrisker, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. ECB har tillsynsansvar för de 109 största och systemviktigaste bankerna i Europa. Men exakt vilka banker som har varnats är inte offentliggjort.