Rapport: Svensk sjukvård halkar efter
BRYSSEL 2 december 2013 | Längst väntetiderSvensk vård och omsorg halkar ned från sjätte till elfte plats i Europa och hamnar efter alla nordiska länder.
Under 2013 tappade Sverige fem placeringar i en sammanställning över sjukvården i 35 europeiska länder jämfört med året innan. Elfteplatsen gör att svensk sjukvård nu rankas sämst i Norden.
Enligt Johan Hjertqvist, grundare av det svenska undersökningsföretaget Health Consumer Powerhouse som tagit fram rapporten, beror det inte på att svensk sjukvård försämrats, utan snarare på att andra länder blivit bättre.
– Svensk sjukvård har inte blivit sämre. Den svenska oförmågan att lösa stora, grundläggande sjukvårdsproblem kostar på för varje år som går utan att något händer, sade Johan Hjertqvist i ett uttalande.
Enligt rapporten har endast Serbien och Lettland lika långa väntetider som Sverige. I Sverige får det högst ta sju dagar för få att träffa sin husläkare, vilket bara är längre i Portugal där det får ta högst 15 dagar.
– Trots att regeringen pumpat in många kömiljarder händer mycket lite. Det tycks som att landstingen, som borde ha ansvaret, inte bekymrar sig, sade Johan Hjertqvist.
”Varför kan Albanien bedriva sin vård med praktiskt taget inga väntetider och inte Sverige”, heter det i rapporten.
Sverige är dessutom tillsammans med Malta och Bulgarien det enda landet i Europa som inte infört en patienträttighetsbaserad sjukvårdslagstiftning.
Bäst sjukvård i Europa enligt indexet har Nederländerna följt av Schweiz och Island.
Indexet väger samma 48 indikatorer som patienträttigheter, väntetider och behandlingsresultat.