Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Borgerliga partier backar inför EU-val

BRYSSEL 11 februari 2014 | KD och Piratpartiet trillar ur

Miljöpartiet och Vänsterpartiet kniper ett extra mandat var i Europaparlamentet om det vore EU-val idag och Sverigedemokraterna får sitt första mandat.

Med 100 dagar kvar till EU-valet kommer den första mätningen på svenska folkets partisympatier. Miljöpartiet och Vänsterpartiet ökar mest och skulle få en till EU-parlamentariker var i jämförelse med resultatet i  EU-valet 2009, de ökar med runt fem procentenheter vardera. Det visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Ekot.

Samtidigt backar Piratpartiet med nästan sex procentenheter och skulle förlora båda sina EU-parlamentariker om det vore val i dag. Även Kristdemokraterna skulle åka ur.

Sverigedemokraterna skulle bli enda nykomlingen med ett mandat och Moderaterna öka sina i dag fyra EU-parlamentariker till fem. Folkpartiet skulle förlora en av sina tre ledamöter. Socialdemokraterna ökar med tre procentenheter med står ändå kvar på de sex mandat man har i dag.

Sammantaget påminner opinionsundersökningen om det allmänna politiska läget i Sverige där de rödgröna partierna går fram medan allianspartierna backar. De borgerliga skulle i dagsläget förlora ett mandat och de rödgröna öka med två. Sammanlagt skulle allianspartierna få åtta mandat och de rödgröna elva.

Opinionsmätningen visar även att 55 procent av de tillfrågade avser rösta i EU-valet vilket är ett något högre resultat jämfört med  Europaportalens mätning i förra veckan där hälften uppgav att de säkert eller troligen ska rösta.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret