Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Europas högerpartier nu populärast

BRYSSEL 16 april 2014 | Extremhögern kan bilda grupp

EU-parlamentets högergrupp EPP har gått om socialdemokratiska S&D som den största partigruppen inför Europavalet i maj.

Från att från mitten av februari haft ett försprång i den samlade opinionen i medlemsländerna har stödet för den socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-parlamentet minskat samtidigt som stödet för konservativa och kristdemokratiska EPP ökat. Det visar den senaste sammanställningen av opinionsundersökningar i alla EU-länder som organisationen Votewatch gjort.

En anledning till att EPP-gruppen ökar är enligt Votewatch att högerpartier går fram i Polen, möjligen som en följd av krisen i Ukraina. Samtidigt har stödet för socialdemokratiska partier i bland annat Österrike, Ungern och Frankrike minskat.

Organisationen slår dock fast att ”skillnaden mellan de två grupperna fortfarande är tämligen liten givet felmarginalen”. Enligt deras beräkningar finns det en 25-procentig möjlighet att S&D blir större än EPP.

Sammanlagt minskar de tre största grupperna EPP, S&D och liberala Alde från att i dag ha en majoritet på 72 procent till 65 procent om den senaste sammanställningen står sig till valet 22-25 maj.

Enligt den senaste sammanställningen finns det ett tillräckligt många partier från tillräckligt många medlemsländer för att bilda en EU- och invandringskritisk partigrupp där bland annat franska Nationella fronten och nederländske Geert Wilders PVV kan ingå. Votewatch räknar med att Sverigedemokraterna skulle ingå i denna grupp, men Sverigedemokraterna har ännu inte tagit ställning med vilka partier de vill samarbeta.

I övrigt är förändringarna i opinonen små i jämförelse med den förra sammanställningen som gjordes för två veckor sedan. Sammanlagt har Votewatch gjort fem sammanställningar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret