Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Svenska Moderaterna går framåt i opionen. Gunnar Hökmark är förstanamn på vallistan. Arkivbild.

Europeisk höger behåller ledning inför EU-valet

BRYSSEL 24 april 2014 | Små förändringar

Högerpartigruppen EPP behåller sin ledning inför EU-valet i maj, visar en ny sammanställning av 28 nationella opinionsundersökningar.

I en sammanställning av opinionsundersökningar i EU-länderna från Poll Watch som publicerades på onsdagen får högergruppen EPP sammanlagt 217 mandat och socialdemokratiska S&D 208. I den förra sammanställningen, den 16 april, spåddes EPP få 222 mandat och S&D 209.

Liberala Alde och de gröna vinner tre nya mandat. I övrigt är det bara mindre förändringar.

Poll Watch svenska siffror bygger på en opinionsundersökning gjord av Skop som publicerades i Svensk Tidskrift i förra veckan.

Enligt Skops undersökning, som bygger på telefonintervjuer av omkring 1100 personer under februari och mars, uppger knappt 25 procent att de avser att rösta på Moderaterna, jämfört med de drygt 19 procent som partiet fick i valet 2009. 31 procent stödjer Socialdemokraterna, jämfört med 24 procent 2009.

Största tappet gör Folkpartiet, som bara drygt 6 procent uppger att de skulle rösta på om det vore val i dag. 2009 fick partiet drygt 14 procent och har i dag tre av 20 svenska mandat.

Även Piratpartiet ser ut att tappa väljare och inte klara sig över tröskeln till EU-parlamentet. Bara knappt 3 procent skulle rösta på piraterna, jämfört med drygt 7 procent 2009.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ökar något jämfört med 2009. MP skulle få tre mandat om det vore val i dag och Sverigedemokraterna ett.

För Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är skillnaden mellan dagens opinion och resultatet från 2009 inom felmarginalen.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret