Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
De kommande åren tar vi strid för anständiga pensioner i EU, skriver Curt Persson (bilden), Kalevi Kivistö, Lillian Knudsen, Matti Hellsten, Sam Sandberg

Debatt: EU måste bekämpa övergrepp mot äldre

Curt Persson, Kalevi Kivistö, Lillian Knudsen, Matti Hellsten, Sam Sandberg 15 maj 2014 | “Viktigt att rösta i EU-valet”

EU måste ta krafttag mot de övergrepp som äldre utsetts för. Ingen ska ha en pension som understiger EU:s fattigdomsgräns. Det skriver ordförandena i pensionärsorganisationerna i Sverige, Danmark och Finland.

Snart har vi möjlighet att välja de politiker som ska ta plats i EU-parlamentet. Det är på intet sätt ett betydelselöst val. Beslut som fattas inom EU påverkar vår vardag, även för oss som tillhör den äldre generationen.

Inom EU finns ett utbyggt samarbete mellan pensionärsorganisationer som driver på för ett åldersvänligt Europa. Vi har bland annat varit en pådrivande kraft bakom EU:s förbud mot åldersdiskriminering inom arbetslivet, och vi fortsätter att driva på för att få bort all form av åldersdiskriminering.

Under de kommande åren tar vi strid för att alla pensionärer inom EU ska ha anständiga pensioner. Inga pensionärer ska behöva ha inkomster under EU:s fattigdomsgräns. I Sverige ser vi allt fler, framför allt kvinnor, som tvingas leva på pensioner som ligger under den gräns som EU definierat för fattigdom.

När EU går in med stöd till satsningar på vägar, järnvägar och informationsteknik (IT) i medlemsländerna ska det ställas krav på tillgänglighet också för personer som har någon form av funktionsnedsättning. När det gäller IT finns ett förslag på EU-direktiv som kräver att webbsidor med samhällsinformation anpassas även till dem som inte har så stor internetvana. Det förslaget måste bli till verklighet annars riskerar en stor del av Europas medborgare att ställas vid sidan av den digitala utvecklingen.

Det är också viktigt att EU tar initiativ till teknisk standardisering av trygghetslarm för äldre, så att dessa kan användas oavsett tillverkare. Det är inte rimligt att det inom Europa utvecklas olika standarder för en produkt som är så viktig för många äldre.

Stora delar av EU:s forskningspengar används till medicinsk forskning. EU vill att fler äldre ska få fler hälsosamma år. Unionen måste därför garantera att alla äldre får tillgång till mediciner och sjukdomsbehandlingar, samt till information från tester av medicinerna. Dessutom måste EU ta hänsyn till folkhälsan och motverka smittspridning och ojämlikhet i hälsa genom riktade stöd.

Nyligen förändrades EU:s upphandlingsregler på ett sätt som gör det lättare att ta hänsyn till miljö och att ställa sociala krav när varor och tjänster köps in av offentlig sektor. Det gäller till exempel inköp av matvaror till äldreomsorgen. Det är ett steg framåt och nu gäller det att se till att förändringen av regelverket omsätts i handling, samtidigt som vi driver på för att ta ytterligare steg bort från filosofin att enbart billigaste pris ska styra vilka varor som köps in.

Runt om i Europa förekommer övergrepp i olika former mot äldre. EU behöver därför utarbeta en strategi för stödja medlemsländerna att bekämpa dessa övergrepp.

Nu är det viktigt att alla vi äldre går och röstar. Vi behöver kloka och seriösa politiker i Europaparlamentet som inser att en utvecklad välfärd är bra för EU-medborgarna. Den nordiska välfärdsmodellen har skapat samhällen där vi äldre har det förhållandevis bra. Våra nordiska erfarenheter kan lyftas fram som exempel inom EU-samarbetet.

Curt Persson, PRO, Sverige

Kalevi Kivistö, Eläkeläiset ry, Finland

Lillian Knudsen, Faglige seniorer, Danmark,

Matti Hellsten, EKL, Finland


Sam Sandberg, SKPF, Sverige

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret