Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Öppen utfrågning om romers rättigheter i Libeutskottet. Arkivbild.

FI hoppas på inflytande i mäktig S-grupp

BRYSSEL 9 juni 2014 | Får tungt utskott

Feministiskt initiativ vill samarbeta med den socialdemokratiska partigruppen S&D i stället för vänstergruppen GUE/NGL eller de gröna som man antytt under valkampanjen.

– Vi vill driva vår politik. Då får vi välja var vi hörs och syns mest. Vår förhoppning är att S&D följer vår linje, säger FI:s EU-parlamentariker Soraya Post till Europaportalen.

Att valet föll på S&D har att göra med gruppens storlek och inflytande i EU-parlamentet, enligt Post. Partigruppen är näst störst och har enligt ännu preliminära beräkningar 190 av EU-parlamentets 751 mandat.

Under den förra mandatperioden samarbetade Piratpartiet med den gröna partigruppen och röstade med gruppen i alla frågor utom partiets kärnfrågor. I utbyte fick de inflytande över partigruppens hållning i IT- och integritetsfrågor.

FI:s roll i den stora S&D-gruppen ser ut att bli något liknande.

– Vi har sagt att i alla frågor om jämställdhet och jämlikhet är vi inte kompromissvilliga, vi har frihet att rösta som vi känner, säger Post.

Det pågår för närvarande förhandlingar i partigrupperna om vilka utskott de enskilda parlamentarikerna får sitta i och vem som ska bli talesperson för övergripande frågor eller få ansvar för konkret lagstiftning.

Soraya Post tror att hon kommer att få utrymme att i S&D-gruppen driva frågor om romers rättigheter, men vill inte specificera förrän S&D-gruppen på onsdag har fattat sitt formella beslut att släppa in FI.

Hon berättar dock att hon blivit lovad en plats i rättighetsutskottet Libe, ett av de tyngre utskotten. Där behandlas bland annat lagförslag som rör asyl och migration och minoriteters rättigheter.

Beslutet att samarbeta med EU-parlamentets S&D-grupp togs av FI:s partistyrelse på lördagen. FI har tidigare förhandlat med den gröna gruppen och vänstergruppen GUE/NGL.

SVT:s vallokalsundersökning efter EU-valet visar att FI:s väljare framför allt kommer från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Under valkampanjen har också FI sagt att ett samarbete med dessa partigrupper vore mest troligt.

Har ni mandat från era väljare att samarbeta med Socialdemokraterna i EU-parlamentet?

– Hittills har gensvaret på nätet varit positivt, klart mer positivt än negativt. Vi kommer att förklara för våra väljare varför vi har valt si och så, säger Soraya Post.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret