Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Fyra miljoner tyskar får höjd lön

BRYSSEL 4 juli 2014 | ”En historisk reform”

Vid årsskiftet börjar den nya tyska minimilönen med största sannolikhet att gälla. Men en del oroas för att lagen kommer att utnyttjas och att arbetslösheten riskerar att stiga.

En överväldigande majoritet i den tyska förbundsdagen godkände på torsdagen att en nationell minimilön införs i landet.

– Flitig, billig och utan skydd, det har hittills varit verkligheten för miljoner arbetstagare. Det är det slut med nu, sade sysselsättningsminister Andrea Nahles efter omröstningen där 535 ledamöter röstade för och fem mot, 61 avstod.

Även facken firar.

– Införandet av en lagstadgad minimilön är en historisk reform och en milsten i den tyska socialhistorien, sade Reiner Hoffmann, ledare för Tysklands största fackliga sammanslutning DGB.

Minimilönen garanterar alla tyska löntagare minst 8,5 euro, motsvarande knappt 80 kronor, i timmen. 3,7 miljoner, eller var tionde, arbetstagare beräknas komma att omfattas av det nya lönegolvet, två tredjedelar av dessa är kvinnor.

En minimilön var de tyska socialdemokraternas viktigaste vallöfte inför parlamentsvalet i höstas. När de sedan förhandlade med Angela Merkels kristdemokrater om att bilda en koalitionsregering var minimilönen ett krav.

Vänsterpartiet Die Linke och flera fackförbund menar dock att den nya lagen innehåller för många undantag.

I kompromissen mellan regeringens socialdemokrater och kristdemokrater tillkom undantag från minimilönen bland annat för praktikanter, dem under 18 år och säsongsarbetare inom jordbruket.

De som varit långtidsarbetslösa kan heller inte kräva minimilönen under de första sex månaderna efter att de fått anställning.

– Den allmänna lagstadgade minimilönen blir amputerad och bara svår att kontrollera i framtiden, sade Frank Bsirske, ordförande för fackförbundet Ver.di.

Han menar bland annat att undantaget för långtidsarbetslösa kommer innebära att arbetsgivare anställer folk under ett halvår och sedan gör sig av med dem för att slippa betala den högre lönen.

Andra befarar att de höjda lönerna kommer att inverka negativt på den jämförelsevis mycket låga arbetslösheten i Tyskland.

Den inflytelserika tyska tankesmedjan Ifo beräknar att Tyskland kommer att förlora runt 200 000 jobb inom de närmaste två-tre åren på grund av minimilönen.

Ingo Kramer, ordförande för den största tyska arbetsgivarorganisationen BDA, menar att lagen ”allvarligt skadar” självständigheten för arbetsmarknadens parter som tidigare satte lönen i förhandlingar om kollektivavtal. 

Även chefen för den tyska centralbanken Jens Weidmann är varnar för konsekvenserna när lönerna måste höjas vid årsskiftet.

– Även om erfarenheter från andra länder inte talar för att en minimilön omedelbart höjer arbetslösheten hotar den att belasta sysselsättningsdynamiken, sade Jens Weidmann till der Spiegel och menade att framför allt lågutbildade kan få svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Den tyska arbetsgivarorganisationen för taxiförare, BZP, menar att var fjärde taxichaufför riskerar att få gå, eller runt 50 000 arbetstillfällen, när minimilönen träder i kraft.

Minimilönen måste godkännas av första kammaren i det tyska parlamentet, förbundsrådet. Men inget talar i dagsläget för att den inte skulle ge lagen grönt ljus.

Om lagen går igenom har 22 av de 28 EU-länderna en lagstadgad minimilön. Högst är den i Luxemburg med motsvarande 102 kronor i timmen, lägst i Bulgarien med 9,5 kronor i timmen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret