Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Socialdemokraten Marita Ulvskog sitter sin andra mandatperiod i EU-parlamentet. Arkivbild.

Ulvskog söker ordning och reda på arbetsmarknaden

BRYSSEL 29 september 2014 | Detta gör din Europaparlamentariker

Som ordförande för parlamentets sysselsättningsutskott har Marita Ulvskog ett viktigt inflytande över arbetsmarknadsfrågor i EU.

I en artikelserie under hösten kommer Europaportalen att intervjua de svenska Europaparlamentarikerna för att se vilka frågor de jobbar med. Först ut är Socialdemokraternas Marita Ulvskog som plötsligt fått det kanske tyngsta uppdraget av de tjugo svenska ledamöterna.

Efter beskedet att den ordinarie ordföranden i parlamentets sysselsättningsutskott, tyske vänsterpartisten Thomas Händel, hastigt blivit sjuk har vice ordförande Marita Ulvskog fattat ordförandeklubba, åtminstone fram till jul.  

– Det innebär att det blir en väldig koncentration på de frågor som utskottet har på sin dagordning och att man har ansvaret för planering och leder mängder av möten, säger hon och tillägger att den första stora frågan blir att ta pulsen på den som tros bli framtida sysselsättningskommissionär, den belgiska kristdemokraten Marianne Thyssen.

– Det är intressant att höra hur hon ser på sitt manöverutrymme och om reglerna på arbetsmarknaden.

Höstens arbete i sysselsättningsutskottet handlar bland annat om ett förslag om att stävja svartarbete i medlemsländerna, nya gröna jobb och att utveckla den europeiska jobbsökarsajten Eures.

– [Frågorna] har i de allra flesta fall en direkt koppling till ordning och reda på arbetsmarknaden, säger hon.

Mer långsiktigt arbetar Marita Ulvskog även för att få en ny översyn över delar av det så kallade utstationeringsdirektivet som sätter reglerna när en person tillfälligt arbetar i ett annat medlemsland.

– Vi vill att det ska vara ett minimidirektiv, som talar om att lägre än så här får man inte gå och sen kan man bygga sina egna ambitiösa system i medlemsländerna precis som vi har det i kollektivavtalsmodellen.

Hon vill få in ett ”socialt protokoll” i EU-fördraget. Syftet är att likställa arbetstagares rättigheter med den fria marknadens.

Marita Ulvskog är även ordförande i Europeiska globaliseringsfonden som används till stöd till arbetslösa som förlorat sina jobb när exempelvis företag outsourcar. Hon sitter också som suppleant i EU-parlamentets handelsutskott vars fokus under denna mandatperiod ligger på frihandelsavtalet mellan EU och USA.

– Det är ju så jobbkopplat, både om man vill få en ökad tillväxt och nya jobb men också se till att handelsavtalet utformas så att det inte påverkar jobbutvecklingen negativt genom att man hanterar frågor om offentliga tjänster eller jordbruk på fel sätt, säger Marita Ulvskog.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret