Junckers första förlust – Sloveniens kandidat hoppar av
BRYSSEL 9 oktober 2014 | “Ingen fejkprocess”Den slovenska kommissionärskandidatens fall har skapat storbråk i EU-parlamentet.
Med 112 mot 13 röstade på onsdagskvällen EU-parlamentariker ned den slovenska kommissionärskandidaten Alenka Bratušek.
– Det var naturligt att säga nej till Bratušek, hon visade ju varken något riktigt intresse, kunskap eller engagemang för att genomföra energiunionen, säger EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) och syftar på slovenskans tilltänkta ansvarsområde.
Fredrick Federley (C) anser dock att hon borde fått en till chans, likt Storbritanniens Jonathan Hill, att svara på frågor.
– Jag tycker att det är beklagligt att man inte gav Bratušek en till utfrågning. Det fanns inga invändningar när det gäller policy utan en generell upplevelse att hon var för svag, säger Federley som tillägger att slovenskan, som tillhör hans liberala partigrupp, Alde, hört av sig och bett om en ny chans och att hon kan göra bättre ifrån sig.
Han beskyller den socialdemokratiska partigruppen S&D för att ligga bakom hennes fall trots att alla partigrupper förutom Alde röstade emot henne.
– Hon har bevisat sig hemma i Slovenien genom att hon har fått ordning på ekonomin i ett sjukt svårt läge. Jag tror att det är det som retat upp S&D. För dem handlar det bara om makt, de är ute efter den här kommissionärsposten.
Men S&D-gruppens ordförande Gianni Pittella försvarade omröstningen och menade att det inte finns någon politisk invändning mot henne.
– Bratušek avslogs för att hon under sin utfrågning visade att hon var olämplig gällande sin kompetens och kunskap om portföljen, sade Pittella under en presskonferens på torsdagseftermiddagen.
Han pekar ut den socialdemokratiska slovenska EU-parlamentarikern Tanja Fajon som en lämplig ny kandidat. Gruppens ordförande Gianni Pittella motiverar valet med att Fajon var en av Sloveniens fyra kommissionärskandidater. Även den en kristdemokratiska och konservativa EPP-gruppen ställer sig bakom hennes kandidatur.
Federleys slovenske partigruppskollega Ivo Vajgl går samtidigt ut i hård attack mot S&D och EPP trots att de tre grupperna sitter i en bred koalition i EU-parlamentet tillsammans.
– Det är ett beslut som tas av den demokratiskt valda slovenska regering själv, [att partigrupperna föreslår en kandidat] är en direkt utmaning av Sloveniens suveränitet, sade Ivo Vajgl i ett uttalande.
Den slovenska regeringen har dock sagt att man inte avser utse en vänsterpolitiker. Regeringen träffades på torsdagsmorgonen och premiärminister Miro Cerar har lovat att komma med en ny kandidat inom två till tre dagar. Han beklagade samtidigt att Bratušek inte fick en andra chans.
Jean-Claude Juncker meddelade på torsdagseftermiddagen, efter viss förvirring om den uppstådda situationen, att Alenka Bratušek formellt dragit tillbaka sin ansökan.
Under onsdagen röstade man även om den i vissa läger kontroversielle spanske kommissionärskandidaten Miguel Arias Cañete. Han fick grönt ljus men med den minsta marginalen av alla omröstningar, 65 procent av ledamöterna ställde sig bakom honom.
– Jag är klart besviken när det gäller Cañete. Jag tycker att han har bekymmer i sin historia, han får trovärdighetsproblem i just det ansvarsområdet, klimat och energi, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) som även menar att han tidigare kommentar om ”att inte utnyttja sitt intellektuella övertag” gentemot en kvinna inte går att bortse ifrån.
Guteland röstade mot spanjoren men flera i hennes S&D-grupp ställde sig bakom honom i vad vissa menar var en kohandel med den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP för att se till att den socialdemokratiske franske kandidaten Pierre Moscovici inte fälldes i sin omröstning.
– Jag kan konstatera att jag röstade emot Cañete och att jag önskat att fler av oss hade gjort det. Sen tycker jag att svansföringen får vara lagom hög, för det är en situation där det är ett parlament som behöver kompromissa med olika kandidater för att komma framåt, säger Guteland som personligen sett att både Moscovici och Cañete byttes ut.
Peter Eriksson, som tillhör den gröna partigruppen, anser att S&D och EPP skyddar varandras kandidater och att det är ett problem.
– Först är det en ganska intressant och fungerande process med utfrågningarna men sen blir det ändå en kohandel till slut där socialisterna och de konservativa kommer överens om att hålla sina egna bakom ryggen. Det tycker jag drar ned känslan av att det här är en meningsfull och bra process, säger han.
S&D-ledaren slår dock bort kritiken.
– Det fanns ingen icke-aggressionspakt. Det kan man bara säga om man inte lyssnat på någon av utfrågningarna. Alla som var där såg att det fanns mycket konflikt. Man kan inte koka ned det till någon typ av fejkprocess, det var en verklig demokratisk process, sade Gianni Pittella.