Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Näringsminister Mikael Damberg (S) tar parti för ett investeringsskydd i det europeiska handelsavtalet med USA. Arkivbild.

Regeringen stödjer ifrågasatt handelsklausul

STOCKHOLM 23 oktober 2014 | Tillrättavisar Juncker om ISDS

Fjorton EU-länder uttalar sitt stöd för investeringsskydd för företag i de pågående frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA. Näringsminister Damberg tror att en ny typ av ISDS-klausl kan förhandlas fram.

I ett brev på tisdagen till kommande handelskommissionär Cecilia Malmström från 14 EU-regeringar däribland Sveriges, Storbritanniens och Spaniens uttalar de sitt stöd för Malmströms uppfattning att ett investeringsskydd måste finnas med i det kommande handelsavtalet med USA.

”Rådets mandat är tydligt i sitt införande av skyddsmekanismer för investerare i TTIP- förhandlingarna” skriver ländernas ansvariga ministrar, bland andra näringsminister Mikael Damberg (S).

I det läckta brevet som är daterat 21 oktober pekar ministrarna på vikten att säkra regeringars oinskränkta beslutanderätt utan att utländska företag orättvist diskrimineras. Därför hoppas de att EU-kommissionens ännu inte avslutade utvärdering från det offentliga samrådet i frågan tidigare i år ska ge vägledning.

Men brevet kan förstås tolkas som ett inlägg i den europeiska handelsdebatten om investerarskydd för utländska företag och som en tillrättavisning av tillträdande ordförande för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker som i somras oväntat kom ut som ISDS-skeptiker.  

Samma dag som brevet gick till EU-kommissionen debatterade Mikael Damberg handelsavtalet  med Amineh Kakabaveh (V) i riksdagen. Han gav då inte samma entydigt besked om ISDS men gjorde antydningar om att något är på gång att hända och att ISDS på något sätt kommer att förändras under förhandlingarnas gång.

–  Nu tycker jag att vi har en sådan progressiv diskussion i hela Europa. Jag tror att det kan komma något väldigt positivt ut av de här förhandlingarna. Och då kanske vi kan sätta en standard som spelar roll inte bara i handelsrelationerna mellan USA och Sverige utan som sedan kan användas mot andra handelspartner runt om i världen, sade Mikael Damberg.

Han betonade att Sverige hade mycket att vinna på ett europeiskt frihandelsavtal med USA och att någon mekanism för att skydda företagens investeringar var rimlig.

– När vi helt stänger en verksamhet eller konfiskerar ett hus för att bygga en väg då har vi i den här kammaren bestämt att husägaren ska få någon form av ekonomisk kompensation. Den rättstraditionen och tryggheten kring investeringar har vi skapat i vårt land men det innebär inte att vi avhåller oss rätten att fatta de beslut som vi vill för att åstadkomma förändring, sade Mikael Damberg.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret