Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen har genomfört en omfattande granskning av medlemsländernas lagstiftning för den växande internetbaserade spelindustrin. Arkivbild.

Sveriges spelpolitik inför EU-domstolen

BRYSSEL 16 oktober 2014 | "Har fått många år på sig"

EU-kommissionen menar att den svenska lagstiftningen om spel på nätet inte följer EU-regler och drar landet inför domstol.

I november i fjol höjde EU-kommissionen ett varningens finger för lagstiftningen kring spel och dobbel på internet i sju medlemsländer, däribland Sverige. Kommissionen manade då Sverige att vidta åtgärder för att uppnå full överensstämmelse med EU:s regler när det gäller reglering och tillsyn över det svenska spelmonopolet. 

Kommissionen anser att man å ena sidan inte kan begränsa internetspel för att skydda konsumenter och å andra sidan tillåta statsmonopolet Svenska spel att göra "aggressiv reklam" som uppmuntrar fler att börja spela på nätet.

På torsdagen beslutade kommissionen att Sveriges åtgärder inte var tillräckliga och tar ärendet till EU-domstolen. Det handlar om två delar som rör nätpoker och vadslagning om sport och statliga Svenska spels ställning på den nätbaserade spelmarknaden. Man anser även att det svenska systemet saknar nödvändig statlig kontroll.

Maarten Haijer, generalsekreterare för branschorganisationen EGBA, ser beslutet som ett genombrott.

– Sverige har fått många år på sig att se till att lagstiftningen överensstämmer med EU-lag men tyvärr fanns lite engagemang att ändra sig, sade Maarten Haijer i ett uttalande.

Processen har pågått i tio år. 2008 inledde kommissionen ett så kallat överträdelseförfarande mot Sverige i frågan.

I dag får medlemsländerna relativt fritt reglera sina spelmarknader med hänsyn till allmänintressen som konsumentskydd och åtgärder mot pengatvätt. Men sådan reglering måste vara nödvändig och förenlig med EU-lag. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret