Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Nationella frontens ledare Marine Le Pen och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Ryska miljoner finansierar Le Pen

BRYSSEL 24 november 2014 | Putin stärker sitt inflytande

Det franska EU- och invandringskritiska partiet Nationella fronten har fått ett lån på motsvarande 83 miljoner kronor av en rysk bank. Samtidigt försöker Kreml öka sitt inflytande i Europa via högerextrema partier.

Enligt den franska undersökande webbtidningen Mediapart fick Nationella fronten i september ett lån hos den Moskvabaserade banken First Czech Russian Bank.

– Jag skulle föredra att låna hos en fransk bank men vi hittade ingen som går med på att låna ut till oss, twittrade partiledaren och EU-parlamentarikern Marine Le Pen.

Banken är enligt tidningen “de facto i händerna på en tidigare rysk statlig banktjänsteman” – Roman Popov.

För ett år sedan slutade den franska banken Société Générale att låna ut pengar till Nationella fronten som därefter tvingats söka stöd på annat håll.

Godkännandet av lånet ska enligt tidningen ha föregåtts av ”intensivt lobbande” i den ryska huvudstaden av Nationella fronten. Den ryske nationalistiske dumaledamoten Aleksandr Babakov som finns med på EU:s svarta lista över personer inblandade i Rysslands aktiviteter i Ukraina ska ha agerat mellanhand i uppgörelsen.

Enligt veckomagasinet Le Nouvel Observateur har företrädare från Nationella fronten under en längre tid haft återkommande kontakt med den ryske ambassadören i Paris, Aleksandr Orlov.

”Sedan flera månader satsar Kreml på Nationella fronten. Man bedömer det vara kapabelt att ta makten i Frankrike och styra om kursen på Europas historia till förmån för Moskva”, skriver tidningen.

Tyska tidningen Bild rapporterar samtidigt att Ryssland försöker öka sitt inflytande i Europa genom att ge finansiellt stöd till partier. Det tyska euroskeptiska partiet Alternative für Deutschland ska enligt tidningen vara föremål för sådana försök.

Bild rapporterar vidare att företrädare för den ryske presidenten Vladimir Putin i maj i år träffat ledare för flera europeiska högerextrema partier, från bland annat Österrike och Bulgarien, i Wien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret