Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svensk utrikespolitik – näst mest inflytelserik i EU

BRYSSEL 30 januari 2015 | Tyskland utklassar övriga

Sverige avancerar en placering och rankas som EU:s näst mest inflytelserika land inom utrikespolitik. Samtidigt rycker Tyskland ifrån och är överlägsen etta.

Bara Tyskland hade större inflytande under 2014 enligt den pro-europeiska tankesmedjan European Council on Foreign Relations, ECFR, som rankat EU-ländernas verksamhet inom unionens gemensamma utrikespolitik. Det är en placering bättre än under 2013 och två jämfört med 2012.

Länderna bedöms utifrån deras aktivitet inom en rad frågor i EU:s utrikespolitik får ett poäng där de anses vara ”ledande”. Sverige får den etiketten inom elva områden – lika många som Storbritannien. Men Sverige har en färre poäng i kategorin ”slöfock” än Storbritannien.

Björn Fägersten, forskare på Utrikespolitiska institutet, menar att det finns flera förklaringar till Sveriges höga betyg.

– Mycket av Sveriges grundpolitik som legat fast rätt länge är sådant som genererar mycket poäng, säger han och pekar på Sveriges höga biståndsmål, ambitiösa klimatmål, stora asylmottagande och fokus på mänskliga rättigheter som premieras i rankningen.

Men även att Sverige generellt är aktivt i EU och att EU är den arena som Sverige, som inte är med i Nato, G20 eller sitter i FN:s säkerhetsråd, har tillgång till för sin utrikespolitik spelar in.

Sverige prisas i studien bland annat för arbete med en gemensam EU-position gentemot Kina, krav på politiska reformer i övriga Europa och för att bygga en stark europeisk ståndpunkt i klimatfrågan.

Kritik riktas dock mot att Sverige var ”noterbart frånvarande” från att trycka på för pressfrihet i Ryssland. Sverige får sin enda ”slöfockspoäng” på grund av att landet inte tryckt på för integritets- och underrättelsefrågor i relationen med USA.

Samtidigt har Tyskland avancerat förbi både Frankrike och Storbritannien som det ledande landet i EU vad gäller inflytande inom utrikespolitiken. Tyskland utklassar övriga länder och anses vara ledande inom 17 områden.

Björn Fägersten menar att det finns flera förklaringar till att Tysklands utrikespolitik varit så pass inflytelserik under 2014.

– Tyskland har internt bestämt sig att de ska bli mer proaktiva när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik, säger Fägersten och tillägger att landets stora inflytande i EU inom andra områden och dess relationer till för EU viktiga länder som Kina och Ryssland är till Tysklands fördel.

Han menar dessutom att de två traditionella jättarna inom utrikespolitiken, Frankrike och Storbritannien, har haft svaga år och därför inte satt ett lika stort avtryck i EU:s utrikespolitik.

– Frankrike har en svag ledning, ekonomiska trångmål och har inte varit i stånd att leda Europa. Storbritannien vet ju knappt om de vill vara med i EU vilket gör det väldigt svårt för de att leda på något politikområde.

Relativt högt på listan hamnar även de tre baltländerna. De två övriga nordiska EU-länderna Finland och Danmark rankas långt efter Sverige. I botten återfinns på delad sistaplats Kroatien, Grekland, Malta och Slovenien.

Rankningen av länderna anser dock Björn Fägersten bör tas med en nypa salt.

– Det är högst personliga bedömningar som ligger till grund för den här betygsättningen. Men den ger en del intressanta insikter om vilka som tar det här på allvar och engagerar sig och vilka som bara flyter med, säger Björn Fägersten.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret