Fjellner: En stor seger för frihandeln
BRYSSEL 28 maj 2015 | Andersson (MP): Undergräver demokratinSocialdemokrater anklagas för att ha kapitulerat när EU-parlamentets handelsutskott gav tummen upp till att ha med ett investeringsskydd i handelsavtalet med USA.
EU-parlamentets handelsutskott ställde sig på torsdagen med röstsiffrorna 28 för och 13 mot bakom en halvtidsrapport om de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA.
Moderaternas Christofer Fjellner är mycket glad och menar att hans högergrupp EPP vann på alla punkter i omröstningen som han kallar “en stor seger”.
– Vi fick en väldigt bred överenskommelse som faktiskt inte utesluter en massa saker ur förhandlingarna. Det är det allra viktigaste i det här skedet, att Europaparlamentet och politikerna inte börjar plocka bort delar ur avtalet, säger Fjellner.
Den mest kontroversiella frågan i omröstningen var på vilket sätt utskottet skulle förhålla sig till investeringsskyddet ISDS. Det ska skydda investerare från att diskrimineras av andra stater, men kritiker menar att att de underminerar staters möjligheter att lagstifta.
Utskottets ordförande tillika ansvarige för arbetet med rapporten, tyske socialdemokraten Bernd Lange, har tidigare varit mycket kritisk till ISDS. Men han och övriga socialdemokrater ställde sig ändå bakom den, om än i en ”moderniserad form”.
Vänstergruppen och gröna gruppen är rasande och menar att socialdemokraterna kapitulerat.
– [Högermittengrupperna] EPP, ECR och Alde har fått igenom sin politik där man sätter storföretagen före demokrati, miljö, arbetsrätt och mänskliga rättigheter. De fick dessutom med sig socialdemokratiska gruppen som vek sig. De stödjer Malmströms förslag och då har man visat inriktningen, säger EU-parlamenteriker Malin Björk (V) och syftar på de förslag som handelskommissionär Cecilia Malmström lagt fram för att blidka ISDS-kritkerna.
Även Miljöpartiets Max Andersson är besviken.
– Jag beklagar att de antar en rapport som inte nämner ISDS vid namn och som inte har någon tydlig kritik mot den kontroversiella tvistlösningsmekanismen. Den undergräver demokratin och kan vara ett misstag som blir väldigt dyrt, säger Max Andersson (MP).
Bernd Lange tolkar dock resultatet som att ISDS-klausulen kommer försvinna.
– Denna resolution är början på slutet för ISDS, sade Lange i ett uttalande.
Svenske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson försvarar sin partigrupps ståndpunkt att ha med investeringsklausulen.
– Jag är för ett ISDS, men självklart i en moderniserad form. Jag tror det är väldigt viktigt att öka öppenheten. När det sker bakom lykta dörrar så blir det ofta misstänksamhet, säger Ludvigsson.
En annan omstridd fråga gällde huruvida EU-parlamentet ska kräva att USA skriver under delar i den så kallade ILO-konventionen – ett internationellt regelverk för arbetsrätt. Utskottet ställde sig bakom kravet men Christofer Fjellner menar att det bara är ett spel för gallerierna.
– Alla vet, även socialisterna, att det inte kommer inträffa. Det är en sådan patetisk symbolpolitik, säger Fjellner.
Med resolutionen försöker Europaparlamentet påverka EU-kommission som leder förhandlingarna med USA. När avtalet väl är klart har parlamentarikerna att antingen godkänna eller underkänna det. Troligtvis kommer även EU-ländernas parlament att delta i det slutliga godkännandet.
Inför omröstningen hade åtta av arton utskott i parlamentet kommit med en ståndpunkt, där de flesta var kritiska till att ha med investeringsskyddet. Den 10 juni röstar hela EU-parlamentet i frågan som då blir dess officiella ståndpunkt i förhandlingarna.
Både Malin Björk och Max Andersson tror och hoppas att resultatet kommer bli ett annat när hela EU-parlamentet röstar. Christofer Fjellner påpekar att det utgången är osäker eftersom det hela hänger på Socialdemokraterna som är delade i frågan.