Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Debatt: Fritt dataflöde kan driva Europas tillväxt

Carola Lemne m. fl. 12 maj 2015 | ” Ingen liten sak”

En digital inre marknad kommer att skapa miljarder i tillväxt och hundratusentals jobb i EU. Det skriver Carola Lemne, VD Svenskt Näringsliv; Karin Johansson, VD Svensk Handel; Åke Svensson, VD Teknikföretagen, Peter Jeppsson, VD Transportgruppen; Anne-Marie Fransson, Förbundsdirektör It & Telekomföretagen; Eva Östling, VD Visita.

En av de största utmaningarna för EU är att det saknas en gemensam digital inre marknad. En marknad med bland annat gemensamma regler för telekom, e-handel, upphovsrätt och dataanvändning. Detta hindrar företag från att enkelt expandera till andra länder inom den inre marknaden.

Beräkningar visar att skapandet av en digital inre marknad kan ge 340 miljarder högre BNP i EU, och en stor del av tillväxten kommer av att europeiska tillverkare i allt större grad kan analysera stora datamängder. Detta kräver att en mängd olika typer av data fritt kan flöda mellan länder och företag. 

EU-kommissionens nya strategi för den digitala inre marknaden visar hur EU kan bygga en datadriven ekonomi, som stimulerar till ny innovation av varor och tjänster, och låter företag dra nytta av nya sätt att analysera stora mängder data. Vi välkomnar kommissionens syn på datadriven innovation som helt avgörande för Europas framtida konkurrenskraft, och särskilt det kommande initiativet om fria dataflöden.

Samtidigt pågår slutförhandlingarna om en europeisk Dataskyddsförordning mellan medlemsländerna. Då dessa nya regler sätter ramarna för möjligheterna att skapa ekonomiska och sociala värden under de kommande 20 åren är det helt centralt att dessa inte stressas fram och skapar hinder för morgondagens affärsmodeller.

Tydliga regler för dataskydd som erbjuder skydd för individen, skapar tillit och samtidigt öppnar upp för datadriven innovation genom big-data, molntjänster och öppna dataflöden inom och utanför EU är av största vikt för svenska företag. Likaså behövs en tydlig fördelning av roller och ansvar i databehandlingskedjan. Vi förutsätter att Sveriges regering står upp för detta i förhandlingarna med övriga EU länder.

EU måste uppfylla sitt löfte om att vara ”big on the big things, and small on the small”. Den digitala revolutionen är ingen liten sak. Skapandet av en digital inre marknad kommer att skapa miljarder i tillväxt och hundratusentals jobb i ett Europa som desperat behöver dem.

Carola Lemne, VD Svenskt Näringsliv
Karin Johansson, VD Svensk Handel
Åke Svensson, VD Teknikföretagen
Peter Jeppsson, VD Transportgruppen
Anne-Marie Fransson, Förbundsdirektör It & Telekomföretagen
Eva Östling, VD Visita

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret