Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M). Arkivbild.

Parlamentsutskott stoppade Hökmarks bankreform

BRYSSEL 27 maj 2015 | Kaotisk omröstning 30-29

EU-parlamentet får återgå till förhandlingsbordet efter att Gunnar Hökmark misslyckats att få igenom en ny bankreform.

Gunnar Hökmark (M) leder arbetet med den så kallade bankstrukturlagstiftningen i parlamentet.

Kommissionens ursprungliga förslag är att storbanker måste dela upp sin verksamhet i olika delar för att minska risken för småsparare om bankerna går omkull. Traditionell in- och utlåning ska hållas skild från riskfylld spekulation med värdepapper och dylikt.

Inför tisdagens omröstning i parlamentets ekonomiutskott om hans betänkande i frågan var den moderate parlamentarikern segerviss.

”Jag känner mig säker på det blir en majoritet som är tydlig men det ska bli roligt att se voteringsresultatet efter ett års arbete med denna bankreform”, skrev Gunnar Hökmark på sin blogg.

Men efter en utdragen, enligt uppgift kaotisk omröstning,  stoppade de socialdemokratiska, gröna och vänsterpartistiska grupperna hela förslaget med en rösts marginal: 30 mot 29. Mot röstade även grupplösa parlamentariker och EU-skeptiska Ukip.

Hökmark är förvånad att betänkandet röstades ned men är nöjd med att hans linje om att inte tvinga  banker att dela upp verksamheten fick stöd av en majoritet.

– Det finns en majoritet för det förhållningssättet i utskottet, säger Gunnar Hökmark till Europaportalen.

Att hela betänkandet föll skyller han på att grupplösa EU-parlamentariker och brittiska EU-kritiska Ukip röstade mot.

– Ukip ville jävlas med konservativa Tories och gjorde tvärt om mot vad de sagt vid tidigare överläggningar.

En av kritikerna till Hökmarks förslag, den tyske gröne EU-parlamentarikern Sven Giegold, menar att kommissionens ursprungsförslag urvattnades och att förespråkarna, de liberala och högergrupperna i parlamentet, gick finanslobbyns ärenden.

– Hökmarks strategi att till varje pris driva igenom sin lobbistdrivna rapport hindrades av ett samordnat motstånd från socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister, sade Giegold i ett uttalande efter omröstningen.

Även tysken Jakob von Weizsäcker, som ansvarar för frågan för socialdemokratiska S&D-gruppens räkning, är nöjd med att Hökmarks rapport fick tummen ned.

– Banklobbyisternas frammarsch har vi tills vidare stoppat, sade von Weizsöcker i en kommentar.

Gunnar Hökmark avvisar dock kritiken.

– Det är fel. Det stämmer lika mycket som att jag går de italienska, franska och svenska regeringarnas ärenden, säger han och syftar på de inte heller vill ha en tvingande uppdelning av storbanker.

Nedröstningen innebär nu parlamentarikerna måste sätta sig ned igen och kompromissa fram en text inför förhandlingarna med medlemsländerna. Inte heller bland medlemsländerna finns i dagsläget någon enighet i frågan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret