Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Inte enkelt förenkla blanketter i EU

STOCKHOLM 18 juni 2015 | Olika kontrollkulturer

Hur många rutor ska en momsblankett ha? Det är en av midsommaraftonens gåtor för EU:s finansministrar.

På midsommarafton träffas EU-ländernas finansministrar till en diger dagordning. En av de till synes mindre frågorna, att förenkla momsredovisningen, har visat sig vara en svår nöt att knäcka.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är positiv till en gemensam momsblankett, inte minst eftersom det skulle underlätta för företag som bedriver handel med flera olika medlemsstater. Fast å andra sidan finns det gränser för hur långt Sverige är villigt att gå.

– I Sverige har vi jämfört med många länder, en väldigt enkel momsdeklaration Vi vill undvika att det blir krångligare för svenska företag, säger Magdalena Andersson till Europaportalen.

När EU-kommissionen presenterade förslaget för snart två år sedan hägrade tre möjliga förbättringar. De administrativa bördorna för företagen skulle minska, informationsutbytet mellan medlemsstaterna skulle underlättas och systemet skulle bli mer bedrägerisäkert, resonerade kommissionen. Sedan dess har frågan stötts och blötts.

För skillnaderna mellan ländernas momsblanketter och kontrollkultur är stora. I ett land har företagaren fem rutor att fylla i medan motsvarande blankett i exempelvis Italien har flera hundra rutor som pockar på uppmärksamhet.  

– Vissa tycker att de här uppgifterna behöver vi absolut ha och andra länder tycker motsatsen, förklarar en av ministerrådets förhandlare till Europaportalen och konstaterar lugnt:

–Det kan vara svårt att överge det kontrollsystem man har.

Finansminister Andersson tonar ner eventuella förväntningar.

–Det är möjligt att man inte kommer att nå någon uppgörelse, säger Magdalena Andersson.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret