Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) i samtal med Belgiens premiärminister Charles Michel. Arkivbild.

Svenskt initiativ: EU-fokus på social arbetsmarknad

24 juni 2015

Sverige samarrangerar på torsdag en EU-diskussion om fri rörlighet och social dumpning. – Vi kommer att driva frågorna vidare, säger statsminister Stefan Löfven.

Mötet, ursprungligen på svenskt initiativ, äger rum några timmar innan EU-toppmötet i Bryssel där alla medlemsländer stats- och regeringschefer träffas.

Vilka är dina förväntningar inför samtalet om den europeiska arbetsmarknaden?

– Vi ska ge uttryck för vad den europeiska arbetsmarknaden faktiskt kännetecknas av: rörlighet, flexibilitet och konkurrenskraft annars står vi oss inte mot asiater och andra delar av världen. Men den ska stå för trygghet också. När människor behöver ställa om under sitt yrkesliv ska det ske med social trygghet, sade statsminister Stefan Löfven (S) till Europaportalen på onsdagen.

Förutom Stefan Löfven anordnas mötet av premiärministrarna från Belgien, Charles Michel, Nederländerna, Mark Rutte, och Luxemburg, Xavier Bettel. Även Österrikes förbundskansler, Werner Faymann, Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka deltar.

Men det är ju bara sex av 28 medlemstater som kommer till mötet?

– Man ska ju börja någonstans. Jag har tagit upp det med både Donald Tusk och Jean-Claude Juncker att det här är en fråga som ska tas på Europeiska rådet vid lämpligt tillfälle.  Det är en bra start för ett samtal och vi kommer att driva det vidare, sade Stefan Löfven.

Förutom premiärministrarna kommer även EU-kommissionär Valdis Dombrovskis med ansvar för dialogen mellan arbetsmarknadens parter, EU:s sysselsättningskommssionär Marianne Thyssen, EU-parlamentets talman Martin Schulz och representanter för Europafacket och arbetsgivarorganisationen BusinessEurope.

Av de sex stats- och regeringscheferna är tre socialdemokrater och tre liberaler varav två, Rutte och Bettel, har socialdemokratiska partier i sina regeringar. Regeringskansliet meddelade Europaportalen sent på onsdagseftermiddag att även Frankrike och Slovakien deltar dock sannolikt inte på stats- eller regeringschefsrnivå.

Sedan tidigare söker den svenska regeringen allierade i EU för att få “ordning och reda" på unionens arbetsmarknad. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret