Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici.

Nya EU-idéer tar sig an storföretags bristande skattemoral

BRYSSEL 17 juni 2015 | Listar skatteparadis

EU-kommissionen vill väcka liv i frågan om en gemensam bolagsskattebas.

EU-kommissionen lanserade på onsdagen ett paket med idéer som ska få bukt med skatteflykt och skattefusk i medlemsländerna.

–  Medborgarna accepterar inte längre att vissa företag, ofta de som tjänar mest pengar, undviker att betala skatt och att vissa skattesystem till och med uppmanar dem att göra det. Det innebär att medborgare och andra företag måste bära en större börda. Det som inte dessa företag betalar måste betalas av andra, sade EU:s skattekommissionär, franske socialdemokraten Pierre Moscovici på onsdagen.

Detta ska göras genom en rad olika åtgärder. En är att åter försöka få medlemsländerna att enas om att samordna sina bolagsskatter. Frågan är mycket känslig i vissa EU-länder och kommissionens första förslag från 2011 har blockerats i ministerrådet – skattefrågor i EU kräver att alla medlemsländer ställer sig bakom.

Moscovici hoppas att det ska gå bättre denna gång eftersom förslaget kommer i flera steg med de mest kontroversiella delarna senare. Första delen ska presenteras i början av nästa år och vara obligatoriskt, åtminstone för multinationella företag.

Kommissionen kommer även med förslag som ska stänga kryphål i skattelagstiftningen som visa företag utnyttjar för att få ned sina skatter. Principen är att företag ska betala skatt i det land de gör sina vinster åtgärder som kommissionen ska spåna fram.

Ett sätt som företag kan minska sina skatter och som kommissionen vill sätta stopp för är så kallad internprissättning. Det går till så att ett dotterbolag i ett lågskatteland tar ut oskäligt höga priser för en vara, tjänst eller royalty från moderbolaget som finns i ett högskatteland. Bolaget minskar på så sätt sin vinst i högskattelandet samtidigt som vinsten ökar i lågskattelandet vilket leder till ett mindre skattetryck på företaget.

En annan åtgärd är att via ett så kallat samråd ta reda på hur organisationer, företag och andra intressenter i EU ser på att göra det obligatoriskt för företag att publicera hur och var de betalar skatt, bland annat genom så kallad land-för-land-redovisning.

Kommissionen publicerar även en svartlista över skatteparadis utanför EU som räknas som ”icke samarbetsvilliga beskattningsområden”. Moscovici hoppas att dessa länder snart ska anta internationella skattestandarder.

Socialdemokratiske EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson anser att kommissionens paket är ett steg i rätt riktning men att det inte är tillräckligt långtgående. Han vänder sig mot att kommissionen bara utlyser ett samråd, eller konsultation, om transparens i storföretags skatteredovisning.

Land-för-land-redovisning för storföretag bör utvidgas till att gälla alla sektorer. Svagt att EU-kommission begraver det i en vag konsultation, twittrade Ludvigsson.

EU-parlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP, välkomnar förslagen.

– Det enda sättet att stoppa skatteflykt och aggressiv skatteplanering hos vissa företag är gemensamma krafttag i alla medlemsländer, sade den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Burkhard Balz i ett uttalande.

I mars lanserade kommissionen förslag om att öka det automatiska utbytet av uppgifter om skatteavtal med företag mellan medlemsländernas skatteverk.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret