Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ett starkt inköpsindex för företagen i Spanien visar på markant stigande ekonomisk aktivitet i landet efter flera svåra krisår. Uppgång i turistnäringen utgör en del av återhämtningen. Arkivbild Benidorm.

Spanien eurozonens nya stjärna

STOCKHOLM 5 augusti 2015 | Bästa tillväxten på länge

Nya uppgifter förstärker bilden av Spanien som den tillväxtledande av de fyra största ekonomierna i eurozonen. Utvecklingen kan få betydelse i det kommande spanska valet.

Det gick över förväntan i den spanska ekonomin under juli. Det visar företagens inköpsindex PMI som presenterades på onsdagen. Inköpsindexet, där allt över 50 visar på tillväxt, gick från drygt 55 i juni till nästa 60 i juli.

Indexhöjningen följer på förra veckans rapport att den spanska tillväxten för helåret sannolikt landar på över tre procent detta sedan andra kvartalet blivit det bästa på åtta år.

De spanska företagens inköpsindex som med få undantag sedan 2008 visat en negativ ekonomisk utveckling vände uppåt förra året och har sedan dess legat stabilt över 50.

– Den spanska servicesektorn började det tredje kvartalet som den slutade det andra, med stark tillväxt i affärsaktiviteten och jobbskapande. Faktum är att anställningarna ökade med den snabbaste takten på åtta år, säger Andrew Harker ekonom på analysföretaget Markit som sammanställt PMI-rapporterna. Han tillägger att arbetslösheten sannolikt kommer att fortsätta att minska de närmaste månaderna.

Med bara månader kvar till det nationella parlamentsvalet blir en ekonomisk uppgång som oftast en fördel för den sittande regeringen. I en analys i den amerikanska affärstidningen Blooberg View förklaras framgångarna delvis som frukten av den konservativa regeringens tuffa åtgärdspaktet. 

Men med EU:s och eurozonens näst högsta arbetslöshet på 22,5 procent i juni, endast Grekland har högre andel arbetslösa, återstår en lång väg innan spansk ekonomi återhämtat sig från den ekonomiska krisen.

Det tyska inköpsindexet ligger kvar på oförändrad nivå sedan juni 53,8. Ett tecken på styrka enligt Markit.

– PMI-resultatet tyder på att Tysklands privata sektorn fortsatte att växa i fast takt på väg in i den andra halvåret 2015, säger Oliver Kolodseike  ekonom på Markit i ett uttalande.

Samtidigt rapporteras en tillbakagång från junimånad i det franska och italienska inköpsindexet där nivåerna föll till 52 respektive 51,5.

Mer fakta

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret