Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Angela Merkel och Anna Kinberg Batra mötes i Berlin på måndagen,

Svensk-tysk höger ense: Gör om asylsystemet

STOCKHOLM 18 augusti 2015 | Asyltoppmöte i höst

Om svenska moderater och tyska kristdemokrater får bestämma kommer EU inom kort att få en delvis ny asyl- och migrationspolitik.

På måndagen träffades moderatledaren Anna Kinberg Batra och den kristdemokratiske ledaren Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin för att bland annat diskutera asyl- och migrationspolitik.

Tyskland vill att asylpolitiken ska bli nästa stora EU-projekt efter att det grekiska krispaketet är klart. Det sade Angela Merkel  i söndags till tvekanalen ZDF.

– Vi måste få till en gemensam klassificering av så kallade säkra ursprungsländer. I Tyskland kommer vi att diskutera om Bosnien och Hercegovina, Serbien och Albanien skall klassificeras som sådana, sade Angela Merkel. Syftet är att migranter och asylsökande från västra Balkan ska kunna utvisas snabbare.

Efter 45 minuters samtal konstaterades att partiledarna hade samma uppfattning om så kallade säkra ursprungsländer.

– Angela Merkel hade uppfattat den moderata politikutvecklingen på det här området och gav beröm för det. Sedan diskuterade de vikten av att ha en europeisk asyl- och migrationspolitik och att det är intressant att de ser lika på det förslaget, säger Anna Kinberg Batras presschef Linda Norberg som var med på gårdagens möte till Europaportalen. Norberg påpekande att en ny moderat asyl- och migrationspolitik kommer att antas av partistämman i Karlstad 15-18 oktober.

Frågan om säkra ursprungsländer kan komma att diskuteras på EU:s asyl - och migrationstoppmöte på Malta 11-12 november.

Som på alla EU-toppmöten representeras Sverige av statsministern efter att mötesagendan processats genom riksdagens EU-nämnd. Det är idagsläget inte klart vilken politik Sverige ska föra fram på EU-mötet. Men regeringen som saknar egen majoritet i riksdagen måste ha stöd från ett eller flera oppositionspartier.  

Tidigare i år var statsminister Stefan Löfven (S) i Berlin för att bland annat diskutera asyl- och migrationspolitik med Angela Merkel. Sverige och Tyskland är bland de EU-länder som tagit emot flest flyktingar de senaste åren.

 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret