Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Inrikes och justitieministrar i diskussion under måndagens möte i Bryssel. Arkivbild.

EU-majoritet avvaktar omröstning i känslig flyktingfråga

BRYSSEL 15 september 2015 | Stor majoritet för

EU-länderna är fortsatt oeniga om fördelningen av flyktingar och återkommer till frågan i oktober. En liten minoritet försöker stoppa unionens nya flyktingpolitik.  

EU-ländernas migrations- och inrikesministrar enades på måndagens extrainsatta möte i Bryssel om en, både innehållsmässigt och rättsligt, urvattnad skrivning om fördelningen av 120 000 flyktingar.

Efter envetet motstånd från halvdussinet medlemsländer kunde man bara enas om att ”i princip” omfördela de 120 000.

”Alla medlemsländer bekräftar sin villighet att delta”, heter det i skrivningen som dock inte alla länder kunde ställa sig bakom och därför nedgraderades från en så kallad rådsslutsats till ordförandelandsslutsats.

Vissa länder, som Finland, tolkar detta som att det ska ske på frivillig basis. Medan Sveriges representant, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), inte drar den slutsatsen.

– Vi har inte kommit överens om att det ska vara på frivillig basis, sade Johansson efter mötet till finska Yle.

Från EU-parlamentet är kritiken hård mot medlemsländerna.

– Det är skamligt att några av världens rikaste länder inte kan stå enade och hjälpa dem som flyr krig och förföljelse i Syrien och på andra håll, sade den brittiske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Claude Moraes som är ordförande för parlamentets tunga utskott för medborgerliga fri- och rättigheter.

Ministrarna ska försöka enas om fördelningen i praktiken ska gå till vid ett möte i början av oktober. Men redan i dag står det, enligt ordförandelandet Luxemburgs EU- och utrikesminister Jean Asselborn som ledde mötet, klart att en ”stor majoritet” av länderna är för.

Omröstningar i rådet där medlemsländernas ministrar sitter är inte vanliga, i så stor utsträckning som möjligt söker man nå enhällighet. Men om motståndarländerna inte ger med sig kan den omröstning komma på fråga. Förespråkarna för flyktingfördelning skulle då lätt vinna en sådan omröstning.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret