Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Löfven hotar med flyktingstopp

BRYSSEL 15 oktober 2015 | “Sverige kan inte göra allting”

Nu är det på allvar säger statsminister Stefan Löfven och kräver att andra EU-länder tar sitt ansvar i flyktingkrisen.

Sverige har länge tryckt på för att EU ska införa en bindande omfördelning av flyktingar till alla medlemsländer. I förra veckan blev Sverige första land att ta emot flyktingar inom det nya omfördelningsprogrammet.

Men andra medlemsländer drar fötterna efter sig och inför dagens EU-toppmöte i Bryssel pressade EU-kommissionär Frans Timmermans medlemsländerna att göra det de lovat för att klara flyktingkrisen.

Statsminister Stefan Löfven (S) hade samma budskap strax innan han på torsdagen gick in för att träffa sina stats- och regeringschefskollegor.

– Nu får de andra länderna börja visa framfötterna. Vi har fattat ett beslut, vi har tagit varandra i hand. Nu är det detta som gäller, vi ska fördela de här 120 000 [flyktingarna] och då kan det inte vara så att det är Sverige som ska göra sin del och alla andra sitta och inte göra sitt. Det är inte acceptabelt, sade Löfven som hotade med att inte ta emot fler flyktingar inom EU:s omfördelningsprogram.

– Det innebär att Sverige inte kommer att fortsätta ta emot sin del så länge andra länder inte gör sitt. Det kommer jag vara väldigt tydlig med för nu är det på allvar. Sverige kan inte göra allting, sade Stefan Löfven.

Under EU-toppmötet, som kommer domineras av flyktingkrisen, ska även ett franskt förslag som en gemensam gräns- och kustbevakning tas upp. Statsminister Löfven understryker att vakta Sveriges gränser är ett svenskt mandat men att Sverige gärna hjälper till att bevaka andra EU-länders yttre gränser.

– Vi är mycket villiga att delta i ett samarbete så att vi kan upprätthålla gränserna. Det har vi alla nytta av, annars har vi heller ingen respekt för den inre fria rörligheten, sade Stefan Löfven.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret