Löfven hotar med flyktingstopp

Publicerad: 15 okt 2015 kl 15:26
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.Bild: Martina Huber/Regeringskansliet

Nu är det på allvar säger statsminister Stefan Löfven och kräver att andra EU-länder tar sitt ansvar i flyktingkrisen.

Sverige har länge tryckt på för att EU ska införa en bindande omfördelning av flyktingar till alla medlemsländer. I förra veckan blev Sverige första land att ta emot flyktingar inom det nya omfördelningsprogrammet.

Men andra medlemsländer drar fötterna efter sig och inför dagens EU-toppmöte i Bryssel pressade EU-kommissionär Frans Timmermans medlemsländerna att göra det de lovat för att klara flyktingkrisen.

Statsminister Stefan Löfven (S) hade samma budskap strax innan han på torsdagen gick in för att träffa sina stats- och regeringschefskollegor.

– Nu får de andra länderna börja visa framfötterna. Vi har fattat ett beslut, vi har tagit varandra i hand. Nu är det detta som gäller, vi ska fördela de här 120 000 [flyktingarna] och då kan det inte vara så att det är Sverige som ska göra sin del och alla andra sitta och inte göra sitt. Det är inte acceptabelt, sade Löfven som hotade med att inte ta emot fler flyktingar inom EU:s omfördelningsprogram.

– Det innebär att Sverige inte kommer att fortsätta ta emot sin del så länge andra länder inte gör sitt. Det kommer jag vara väldigt tydlig med för nu är det på allvar. Sverige kan inte göra allting, sade Stefan Löfven.

Under EU-toppmötet, som kommer domineras av flyktingkrisen, ska även ett franskt förslag som en gemensam gräns- och kustbevakning tas upp. Statsminister Löfven understryker att vakta Sveriges gränser är ett svenskt mandat men att Sverige gärna hjälper till att bevaka andra EU-länders yttre gränser.

– Vi är mycket villiga att delta i ett samarbete så att vi kan upprätthålla gränserna. Det har vi alla nytta av, annars har vi heller ingen respekt för den inre fria rörligheten, sade Stefan Löfven.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Gryende insikt?
15 okt 2015 kl 18:00

Att Stefan Löfven nu tycks inse att det finns ett kapacitetstak även för Sverige - hur öppna våra hjärtan än varit länge! - när det gäller asylmottagningen tyder på viss uppvaknande realism. Skäll därför inte så mycket på SD, som tämligen ensamma verkar ha burit på denna insikt en längre tid.

Torsten Åkerberg
15 okt 2015 kl 18:22

SD och insikt?? ? Du tror väl inte att SD gör detta på grund av någon speciell insikt, nej, det beror enbart på deras attityd och främlingshat, vilket ju är grunden för den fascistiska ideologi SD står för, även om de försöker låta rumsrena. En ulv i fårakläder avslöjar sig alltid till sist. Helt sanslöst att så många svenskar så aningslöst ägnar sig åt primitiva beteenden.

S
15 okt 2015 kl 20:21

Torsten, jag hoppas att du inser att S för ungefär samma politik som SD bortsett från integration- och invandringspolitiken. Det är därför SD tagit flest väljare från de rödgröna. Hoppas det blir en trevlig insikt för dig :)

Roger B Hermanson
16 okt 2015 kl 8:57

Det statsministern nu ska göra är att ödmjukast be SD om hjälp. Det tycks som det enda parti som tar tillståndet i landet på allvar är just SD.

IWL
16 okt 2015 kl 10:16

Mera svammel av Löfven ... det han kallar TYDLIGT är i själva verket något helt annat!
Bara en sådan viktig sak som att skydda Sverige och Sveriges gränser har han helt AVSTÅND ifrån.
Löfven lämnar walk over till resten av EU att göra vad de vill med Sverige, är budskapet.
Löfven kan tänka sig att skydda andra länders gränser ???
Minns Löfven att "ALL MAKT UTGÅR FRÅN FOLKET "

IWL
16 okt 2015 kl 10:23

Släpp fram SD
Nu i denna stund är det asyldebatt i Sveriges Riksdag och Sveriges största parti få inte vara med
ÄR DET DEMOKRATI ??
Sluta mobba och börja samarbeta för landets bästa eller AVGÅ

Gryende insikt?
16 okt 2015 kl 10:43

Torsten Åkerberg borde kanske kika litet på SD:s partiprogram. Där framgår bl a att man inte principiellt motsätter sig invandring. Man är positiv till FN:s flyktingkvoter och har i debatten framfört att man kan tänka sig att öka denna för svenskt del. Men huvudspåret är att hjälpa människor i hemländer och närområden.

Kjell Hedlund
16 okt 2015 kl 14:15

Äntligen ett vettigt förs
lag från Röfven.

Tom West
16 okt 2015 kl 23:53

Torsten kör den gamla repade skivan med hack i....
jag skulle vilja se källor på att de är fascister och främlingsfientliga.
SD är ju dem som vill lägga mest pengar på människor i nöd och med det hjälpa många många fler än 7-klövern vill, men för en sådan som Torsten är det av en outgrundlig anledning det absolut viktigaste att de flyr genom hela europa för de pengarna de tar från familjen de lämnar efter sig i flera år i hemlandet än att faktiskt hjälpa i närområdena, nu får de bo i tält i sverige, skillnaden är bara i Celsius, varken bättre eller sämre men är man en gammal gråsosse med huvudet nerstoppat i gråbetong så är man...

Undrande
21 okt 2015 kl 22:50

Statsministern blir allt mer instabil för varje dag som går. Tidigare har massmedia dessutom hävdat att Sverige har ett alldeles otroligt inflytande i EU, ett påstående som nu verkar vara hämtat från ingenstans. Problemet är att så har massmedia sagt i över 20 år, ända sedan vi gick med i EU.

Kanske finns det någonting positivt i den kris som vår nation befinner sig i. Äntligen kanske det går upp för svenska folket hur oerhört lite vi har att säga till om i Bryssel. Kanske vi en dag kan lämna detta träsk, där medlemskapet per år är över 25 miljarder kronor. Parallellerna med Kejsarens nya kläder blir uppenbara...

"Oj vad vi klampar, sa statsministern till elefanten när de gick över bron..."