Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverige ska ta emot sammanlagt runt 5 700 flyktingar inom omfördelningsprogrammet. Arkivbild.

Sverige tar emot flyktingar från Italien

7 oktober 2015

Sverige är det första EU-land som tar emot flyktingar inom unionens nya omfördelningsprogram.

På fredags flygs 19 eritreaner in från Italien till Sverige, meddelar Migrationsverket. De utgör ett pilotprojekt som ska ligga till grund för när EU-länderna ska fördela sammanlagt 160 000 flyktingar i behov av internationellt skydd under de kommande två åren. Av dessa ska Sverige ta emot runt 5 700.

Det handlar främst om flyktingar från Syrien, Eritrea och Irak som ankommit antingen Italien eller Grekland. För varje flykting som ett medlemsland tar emot tillhandahåller EU-kommissionen motsvarande 56 000 kronor.

Från och med i dag onsdag har EU-ländernas marina styrkor mandat att anhålla flyktingsmugglare på Medelhavet. Det innebär att de får borda, genomsöka och beslagta fartyg samt anhålla misstänkta flyktingsmugglare på internationellt vatten på Medelhavet och föra dem till det italiensk rättsväsendet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret