Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister David Cameron och EU-kommission ordförande Jean-Claude Juncker.

Nödbroms kan bli kompromiss i brittiska EU-förhandlingar

BRYSSEL 29 januari 2016 | Arbetande migranter utan social förmåner

Den brittiske premiärministern David Cameron närmar sig en uppgörelse om villkoren för landets framtida EU-medlemskap.

Flera medier rapporterar att en överenskommelse mellan Storbritannien och övriga EU-länder om det fjärde och mest kontroversiella av den konservative brittiske premiärministern David Camerons fyra krav är i sikte. Det handlar om att kunna stoppa andra EU-medborgare som arbetar i landet från att få tillgång till det brittiska välfärdssystemet.

Cameron vill att icke-brittiska EU-medborgare inte ska kunna få bidrag under de första fyra åren de vistas i landet – något som strider mot EU-regler om likabehandling. Kompromissen som ligger på bordet och som nu verkar öppna för en uppgörelse går ut på att ett medlemsland ska kunna dra i en ”nödbroms” om och när det kommer så många arbetande EU-migranter till landet att trycket på dess välfärdssystem blir för högt.

Trots flera uppmaningar från EU-kommissionen har den brittiska regering hittills inte lyckats presentera någon undersökning som visar på att landets välfärdssystem systematiskt utnyttjas.

En sådan nödbroms skulle inte bara Storbritannien kunna dra i utan alla EU-länders regeringar. En begäran om att införa nödbromsen ska utredas av EU-kommissionen och sedan beslutas av en majoritet av medlemsländerna.

I dag fredag träffar David Cameron EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel. Det extrainsatta mötet fick Cameron att ställa in en tidigare planerad träff med statsminister Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Cameron träffar på fredagen även EU-parlamentets talman Martin Schulz. På söndag åker Europeiska rådets ordförande Donald Tusk till London för middag med den brittiske premiärministern.

18-19 februari äger nästa EU-toppmöte rum och David Cameron och Jean-Claude Juncker hoppas ha en överenskommelse på plats som medlemsländernas stats- och regeringschefer kan diskutera. Men bland annat Frankrikes premiärminister socialdemokratiske Manuel Valls har tidigare varnat för att det kan behövas mer tid. Juncker har dessutom uppmanat rådsordförande Tusk att hålla ett ytterligare toppmöte i februari för att kunna hantera både denna fråga och flyktingkrisen.

I brittisk media spekuleras att 26 juni i år är ett tänkbart datum för den folkomröstning som ska hållas om huruvida Storbritannien ska vara kvar i eller lämna EU.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret