Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den brittiske premiärministern David Cameron efter förra veckans toppmöte.

Dämpade europeiska reaktioner efter brittiskt EU-avtal

BRYSSEL 22 februari 2016 | Så ser uppgörelsen ut

Efter förra veckans uppgörelse mellan EU-ländernas ledare väntar den brittiska folkomröstningen. Europaportalen har sammanställt det viktigast i avtalet.

Efter utdragna förhandlingar enades i fredags kväll medlemsländernas stats- och regeringschefer om den brittiske premiärministern David Camerons krav för att kunna rekommendera sina landsmän att rösta ja till fortsatt EU-medlemskap.

I flera europeiska tidningar spelas dock vikten av avtalet ned.

Tyska Die Zeit menar att EU har större frågor att ta i tu med än denna och att inget substantiellt åstadkommits.

”Medan Aleppo bombas för att kunna stormas och hundratusentals är på flykt har Cameron tvingat EU att under månader befatta sig med den brittiska sociallagstiftningen. Sällan har en regeringschef formulerat sin nationella egoism så ohöljt som Cameron. ”, heter det.

Även Süddeutsche Zeitung kritiserar Cameron för ”nationell envishet”.

”Varken David Cameron, en majoritet av hans parti eller för övrigt en klartänkande människa kan vill ha detta sönderfall [av EU]. Och ändå har detta inte kunnat avvärjas med dessa toppmötesansträngningar”.

”[Avtalet] markerar för första gången inte ett framåtskridande utan en reträtt i den europeiska byggnationen. De europeiska ledarna har nämligen rättsligt fastställt samexistensen av två visioner av EU”, skriver belgiska Le Soirs EU-korrespondent som glädjer sig åt att frågan nu åter har blivit ett internt spörsmål för britterna.

Belgien var det land som förhandlade hårdast för linjen att britterna inte ska kunna hindra ytterligare fördjupning av EU-samarbetet.

Även franska Le Mondes Brysselkorrespondent slår fast att ”förhandlingarna med Cameron har stärkt rörelsen mot ett Europa à la carte”, det vill säga att medlemsländerna väljer de samarbeten de vill ha.

I Frankrike har högerextrema Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen lovat en liknande omförhandling och omröstning efter brittisk modell.

Tjeckisk statsradios kommentator Ivan Hoffman menar att EU behöver en nystart.

– Det är en utmaning även för andra medlemsländer att ändra det som inte passar dem, huruvida vi vill ha mer integration eller tvärtom mindre Bryssel, sade Hoffmann.

Ledarna för de tre partigrupperna EPP, S&D och Alde som utgör EU-parlamentet ”breda koalition” välkomnade i helgen avtalet.

David Cameron kommer nu att inleda sin kampanj för att britterna ska rösta ja i folkomröstningen 23 juni. Att den populäre borgmästaren i London Boris Johnson beslutat sig för att kampanja för ett utträde anses dock göra Camerons uppgift svårare.

En stor del av de tillfrågade i de frekventa opinionsundersökningar som görs är ännu osäkra. Men de flesta undersökningar pekar på att de fler står bakom fortsatt EU-medlemskap än mot. Inför fjolåret brittiska parlamentsval hade dock de flesta opinionsinstitut fel om valutgången.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret