Diplomater: Ryssland skapar flyktingkaos i EU

Publicerad: 15 feb 2016 kl 13:40
En tjänsteman menar att Ryssland attackerar inrättningar som sjukhus och bagerier för att driva civilbefolkningen på flykt. Arkivbild.
En tjänsteman menar att Ryssland attackerar inrättningar som sjukhus och bagerier för att driva civilbefolkningen på flykt. Arkivbild.Bild: IHH

En rad diplomater menar att Ryssland avsiktligen bombar civila mål i Syrien för att öka antalet flyktingar som söker skydd i EU.

Enligt ordföranden i den amerikanska senatens försvarsuttskott, John McCain, är det en viktig del i den ryska strategin i Syrien att ”förvärra flyktingkrisen och använda den som ett vapen för att splittra den transatlantiska alliansen och underminera det europeiska projektet”, rapporterar Financial Times.

Tidningen citerar även andra politiker och diplomater som hyser liknande farhågor om Rysslands involvering i Syrienkriget.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Dragan
15 feb 2016 kl 16:04

Konstigt att John McCain inte reagerade på samma sätt när USA-s "humanitära" insatser i Libyen, Irak och Afghanistan skapade ett hav av flyktingar. Var det också avsiktligen? Eller handlar det bara om dubbel moral? Vist att USA vill ha ett starkt Europa, men ändå lite svagare än de själva är. Det kallas för "balans" (som kommer ständigt att upprätthållas, med alla medel).