Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kristdemokraternas Lars Adaktusson i EU-parlamentet. Arkivbild.

EU-parlamentet stämplar IS-övergrepp som folkmord

BRYSSEL 5 februari 2016 | Adakutsson: Historiskt beslut

Parlamentarikerna uppmanar det internationella samfundet att omedelbart vidta åtgärder för att stoppa IS systematiska massmord på religiösa minoriteter.

Den svenske parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) har lett arbetet i Europaparlamentet med att ta fram den icke bindande resolutionen som stöddes av en stor majoritet av ledamöterna under torsdagens omröstning.

– Detta är ett historiskt beslut [och] en tydlig signal till medlemsländerna, EU-kommissionen och det internationella samfundet att agera, sade Lars Adaktusson i ett uttalande.

− Vi måste våga kalla dessa hemska brott för vad de är. Vi kan inte vänta tills folkmord har fullbordats. FN och alla aktörer i regionen måste agera nu. Det är också viktigt att frågan når internationella brottmålsdomstolen, sade Miljöpartiets parlamentariker Bodil Valero.

Resolutionen fördömer IS övergrepp på minoriteter som kristna, jezider, turkmener, shiiter, mandéer och sunniter som inte delar deras tolkning av islam. Parlamentet anser att övergreppen bör klassas som krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.

”Utan att övervärdera betydelsen av folkmordsresolutionen finns anledning att tro att Europaparlamentets beslut nu kan komma att förändra dynamiken i diskussionen om världssamfundets ansvar för det som sker i spåren av Islamiska statens härjningar.”, skriver Lars Adaktusson på sin blogg.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret