Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
– Beskedet från EU-kommissionen är glasklart, säger Fredrick Federley (C).

Sverige misstolkade EU-rätt

18 augusti 2016

I ett ovanligt tydligt besked från EU-kommissionen får Sverige bakläxa i hur man tolkar regler kring arbetstillstånd.

Syed Latif fick jobb på ett växlingskontor i Malmö via världens största jobbförmedlingssajt LinkedIn. Efter knappt två på jobbet utvisades han från Sverige till Bangladesh för att migrationsdomstolen antog att jobbannonsen inte varit synlig för alla i EU, vilket enligt domstolen var ett krav för att få arbetstillstånd.

Claes Lindblom rådman på Migrationsdomstolen sade till SVT-nyheter i våras då fallet var aktuellt att det fanns en sträng praxis i frågan.

– Jag förhåller mig till den ganska stränga praxis som både förarbeten och Migrationsöverdomstolen har förespråkat, just när det gäller de här arbetstillstånden, sade Claes Lindblom.

Samtidigt meddelade Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister genom sin pressekreterare Sofie Rudh  till TT att det här är gemensamma EU-regler som Sverige har åtagit sig att följa samt att detta inte är något som regeringen anser borde ändras.

Men i ett svar från EU-kommissionen som övervakar EU:s regelverk, till Europaparlamentariker Fredrick Federley (C) som engagerat sig i fallet, slår kommissionären Dimitris Avramopoulos fast att både domstolen och regeringen hade fel.

”För tydlighetens skull kan det tilläggas att arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå”, skriver Dimitris Avramopoulos.

– Beskedet från EU-kommissionen är glasklart: Syed hade inte behövt utvisas. När Morgan Johansson skyllde ifrån sig med hänvisning till EU-regler var det alltså på felaktiga grunder. Det kanske hade varit på sin plats att ta reda på hur lagstiftningen ska tolkas innan Syed tvingades lämna landet, så hade han sluppit bli uppsagd och utvisad, säger Fredrik Federley i ett uttalande.

 

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret