Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige drar ifrån: mest socialt rättvist i EU

BRYSSEL 14 november 2016

För åttonde året i rad rankas Sverige som det socialt mest rättvisa landet i EU.

Sverige drar i från övriga EU-länder i den tyska stiftelsen Bertelsmanns årliga sammanställning av 36 indikatorer över social rättvisa i EU-länderna. Sedan första gången sammanställningen gjordes, 2008, har Sverige varit etta. Men jämfört med fjolåret drar Sverige ifrån i toppen.

”[Sveriges] framgång vilar på en bred basis där landet rankar toppfem i alla sex huvudkategorier, tre av dessa på första plats”, heter det i rapporten.

Bertelsmann pekar dock på att ”Sverige står inför stigande politiska utmaningar på grund av den åldrande befolkningen”. Sverige rankas också lågt, näst sist i EU, på grund av det stora glappet i sysselsättningsgraden mellan inrikes och utrikes födda.

Sex huvudkategorierna

De 36 indikatorerna är fördelade på sex huvudkategorier:

Risk för fattigdom

Tillgång till utbildning

Tillgång till arbetsmarknaden

Hälsa

Rättvisa förhållanden mellan generationerna 

Social sammanhållning och icke-diskriminering

Enligt rapportförfattarna håller EU-länderna som helhet att långsamt återhämta sig från finanskrisen och att anledningen till detta är ”den uppåtgående trenden på arbetsmarknaden”. Fler har i dag arbete än under krisens värsta år. Men samtidigt har andelen personer som inte klarar av att försörja sig på ett heltidsarbete ökat.

– En ökande andel av människor som inte kan leva av sitt arbete undergräver legitimiteten för samhällssystemet och det ekonomiska systemet, sade Aart De Geus, VD för Bertelsmannstiftelsen som också varnar för att barn och unga hämnat efter krisen.

– Många unga människors brist på framtidstro spelar de växande populistiska rörelserna i händerna. Vi får inte riskera att ungdomarna blir besvikna och frustrerade och drar sig undan från samhället, sade De Geus.

Minst socialt rättvist i EU är Grekland följt av Rumänien och Bulgarien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret