Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Prioriteringslistan för 2017 har skrivits under av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, EU-parlamentets talman Martin Schulz och ministerrådets nuvarande ordförande och Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

Svensk hjärtefråga bortprioriteras av EU

BRYSSEL 19 december 2016 | Regeringen: Ingen kommentar.

En av Sveriges viktigaste frågor finns inte med när EU-institutionerna spikar nästa års viktigaste prioriteringar. Regeringen: Ingen kommentar.

För första gången har de tre EU-institutionerna rådet, parlamentet och kommissionen enats om vilka frågor de ska prioritera under nästkommande år.

Men på sexpunktslistan finns dock inte svenska regeringens hjärtefråga om ändrade villkor för utstationerade arbetare – EU-medborgare som arbetar tillfälligt i ett annat medlemsland.

Även företrädare för arbetsmarknadens parter – LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv – har uppgett för Europaportalen att utstationeringsdirektivet är en av de viktigaste EU-frågorna för dem.

Johan Danielsson, EU-utredare på LO, menar att det är ”anmärkningsvärt” att frågan inte är med.

– För oss är det den prioriterade frågan i lagstiftningsprocessen för tillfället. Man får anta att anledningen till att den inte är med på listan är för att det råder oenighet kring frågan [bland medlemsländerna], säger Danielsson till Europaportalen.

Han menar att det nuvarande ordförandeskapet i EU:s ministerrådet där medlemsländernas regeringar representeras, Slovakien, ”aktivt misskött processen”. Slovakien hör till det tiotal länder som är starka motståndare till revideringen.

– En del medlemsstater tycker inte att det behövs någon revidering över huvudtaget, säger han menar att EU-parlamentet har ambition att ro frågan i hamn.

Johan Danielsson hoppas nu att kommande rådsordförandeskap, Malta, börjar om med arbetet från början. Han hoppas att lagstiftarna, EU-parlamentet och medlemsländerna - kan nå enighet under nästa år trots att frågan nedprioriterats.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill i dagsläget inte kommentera beslutet att inte sätta fokus på utstationering till Europaportalen.

Frågan om utstationering är en het potatis på EU-nivå. I våras försökte elva medlemsländer, främst i östra delarna av unionen, att stoppa revideringen med hänvisning till att den strider mot närhetsprincipen. EU-kommissionen valde dock att fortsätta driva frågan.

Prioriteringslistan för nästa år har skrivits under av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, EU-parlamentets talman Martin Schulz och ministerrådets nuvarande ordförande och Slovakiens premiärminister Robert Fico.

– [Den] gemensamma förklaringen är en ny milstolpe för EU eftersom vi snabbare och bättre kan ta itu med våra gemensamma problem, sade Juncker i ett uttalande.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret