Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Minskad demokrati i Europa

BRYSSEL 26 januari 2017

Enligt The Economist minskar demokratin i EU-länderna och Sverige står för en av de största nedgångarna de senaste tio åren.

I tio år har den brittiska affärstidningen The Economists forskningsenhet bedömt världens länder efter hur demokratiska de är. För EU-länderna är den demokratiska utvecklingen nedåtgående. Under perioden har den genomsnittliga poängen för de 28 medlemsländerna minskat från 8,16 till 7,93 på den tiogradiga skalan.

Det innebär att EU-länderna som helhet nu klassas som en ”demokrati med anmärkningar” mot att tidigare hamnat i högsta kategorin: ”funktionell demokrati”. Nedgången har varit utbredd. Av de 28 EU-länderna hade 21 en sämre poäng i fjol än 2006. Mer än tio år efter den stora östutvidgningen där EU fick tio nya medlemsländer rankas endast Malta till funktionella demokratier.

Försämring i Sverige

Sverige har tillsammans med Grekland, Nederländerna och Ungern haft den relativt sämsta demokratiska utvecklingen i EU.

Trots försämringen räknas dock Sverige som EU:s mest demokratiska land enligt The Economists index som bland annat tittar på politiskt deltagande och medborgerliga rättigheter.

Sämst utveckling i Ryssland

Även i Europa som helhet är trenden negativ med ett genomsnittligt tapp på 0,3 poäng. Den sämsta demokratiska utvecklingen i hela Europa under de tio åren har Ryssland, Ukraina och Makedonien haft. Länderna har alla tappat minst ett poäng var på den tiogradiga skalan.

Det europeiska land som stigit mest i indexet är Georgien som mellan 2006 och 2016 ökat sin demokratipoäng från 4,9 till 5,93. Inom EU har Storbritannien och Italien haft den mest positiva demokratiska förändringen med 0,25 respektive 0,28 poängs ökning de senaste tio åren.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret