Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Rekordmånga EU-medborgare ser fördelar med medlemskapet
Aldrig tidigare har så många EU-medborgare ansett att deras land tjänat på EU-medlemskapet. Hela 74 procent ser fördelar med EU, visar en ny opinionsundersökning. Fred och säkerhet pekas ut som det främsta skälet till den positiva inställningen.
Österrikisk ex-minister får fyra års fängelse för korruption
Österrikes högsta domstol har dömt landets tidigare finansminister Karl-Heinz Grasser till fyra års fängelse för korruption, rapporterar Reuters. Domstolen avslog på tisdagen Grassers överklagan av en dom från 2020, men halverade det ursprungliga straffet på åtta år.
Den 56-årige Grasser, som var finansminister mellan 2000 och 2007, befanns skyldig till bedrägeri, tagande av muta och förfalskning av bevis i en skandal kring privatisering av tusentals statligt ägda bostäder. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.
EU-parlamentariker varnar för urvattning av AI-regler
EU-parlamentariker som utformat EU:s nya AI-lag varnar nu mot "farliga" försök att försvaga regelverket, enligt Financial Times. EU-kommissionen överväger att göra delar av lagen frivilliga istället för obligatoriska efter intensiv lobbying från amerikanska teknikjättar och Trump-administrationen.
"Att tillmötesgå sådana krav är farligt, odemokratiskt och skapar rättslig osäkerhet", skriver parlamentarikerna i ett brev till den ansvariga EU-kommissionären Henna Virkkunen.
Förändringarna skulle kunna befria företag som OpenAI och Google från krav att säkerställa att deras AI-modeller inte producerar våldsamt och falskt innehåll eller används för valinblandning.
EU måste agera mot Pride-förbud och övervakning i Ungern
Det ungerska parlamentet har förbjudit Prideparader. Dessutom föreslås att man ska använda digital ansiktsigenkänningsutrustning för att övervaka och avslöja dem som bryter mot förbudet. Nu måste EU vidta kraftfulla åtgärder mot Ungern, skriver Fredrik Saweståhl (M), Tobias Björk (M) och Sophia Ahlin (M).
Nederländerna vill minska beroendet av amerikansk mjukvara
Nederländernas parlament godkände på tisdagen flera motioner för att minska landets beroende av amerikanska mjukvaruföretag, rapporterar Reuters. Motionerna uppmanar regeringen att skapa en molntjänstplattform under nederländsk kontroll och ompröva beslutet att använda Amazons webbtjänster för landets internetdomänvärdskap.
– Frågan vi som européer måste ställa oss är: känner vi oss bekväma med att personer som Trump, Zuckerberg och Musk styr över vår data? sade Marieke Koekkoek från det pro-europeiska Volt-partiet.
Enligt lagstiftare har förändrade relationer med USA under Donald Trumps presidentskap gett frågan ny angelägenhet. Omröstningen skedde dagen efter att europeiska teknikföretag uppmanat EU-kommissionen att skapa en fond för investeringar i europeisk teknik.
Ny undersökning: Européer oroar sig för krig och ser Trump som fiende
En majoritet av européerna (55 procent) tror att risken för väpnad konflikt på EU:s territorium är hög de kommande åren, enligt en opinionsundersökning från Le Grand Continent. Undersökningen, som genomförts i nio EU-länder, visar också att 51 procent ser Donald Trump som "Europas fiende" medan endast 9 procent ser honom om en vän till Europa. 63 procent anser dessutom att hans återval gör världen mindre säker.
Undersökningen visar även starkt stöd (61 procent) för att beslagta ryska tillgångar för att finansiera Ukraina. 47 procent av de tillfrågade anser att Ukraina bör acceptera ett fredsavtal även om det innebär förlust av ockuperade områden.
Undersökningen genomfördes i Frankrike, Polen, Nederländerna, Danmark, Spanien, Tyskland, Italien, Belgien och Rumänien.
EU tvingar Apple öppna sitt system för andra tillverkare
EU-kommissionen har för första gången beslutat om konkreta åtgärder som en dominerande digital plattform måste vidta enligt digital marknadslagen, DMA. Besluten tvingar Apple att göra det lättare för andra tillverkares enheter som smartklockor och hörlurar att fungera med iPhone.
– Effektiv samverkan för andra tillverkares enheter är ett viktigt steg mot att öppna Apples system. Detta ger konsumenter bättre valmöjligheter, sade Teresa Ribera, vice ordförande för EU-kommissionen, i ett uttalande.
Åtgärderna omfattar nio iOS-funktioner för anslutna enheter och förbättrar processen för utvecklare som vill integrera med iPhone och iPad. Besluten är juridiskt bindande.
Tjeckien vädjar om hjälp att rädda Radio Free Europe – sju EU-länder är på
USA:s president Donald Trump beslutade i fredags att lägga ner Radio Free Europe efter 75 års verksamhet, rapporterar BBC. De bevakar bland annat händelseutvecklingen i europeiska diktaturer som Ryssland, Belarus och Azerbadjan. Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský, i vars land Radio Free Europe har sitt högkvarter, vädjade på måndagens utrikesministermöte i Bryssel till andra länder om att medfinansiera en fortsatt verksamhet om än i minskad omfattning.
Enligt uppgifter i Politico stöds det tjeckiska räddningsinitiativet av sju EU-länder “bland dem Tyskland samt Norden och Baltikum”.
Radio Free Europe säger att den når en veckovis publik på nästan 50 miljoner människor i 23 länder, inklusive Ryssland, Ukraina, Iran, Afghanistan och före detta sovjetrepubliker i Centralasien och Kaukasus.
Ny rumänsk presidentkandidat: Ryssland är ett hot mot Europa
Den rumänska högerledaren George Simion, som leder i opinionen efter den diskvalificerade presidentkandidaten Călin Georgescu, tar nu avstånd från Ryssland enligt Financial Times.
– Putins Ryssland var och är ett av de största hoten för de europeiska staterna, särskilt för oss, för de baltiska staterna och för Polen, sade Simion till tidningen.
Simion leder det högerextrema partiet Alliansen för rumänernas förening och ligger nu först i opinionsundersökningarna inför presidentvalet i maj med 30 procent. Han betonar att 80 procent av rumänerna vill vara med i Nato och EU, och att detta inte är förhandlingsbart. Till skillnad från Georgescu, som beskrev Putin som en "patriot" och förebild, vill Simion stärka banden med USA och Europa mot det ryska hotet.
EU-oro för Radio Free Europe – "demokratins ledfyr"
EU-kommissionen ska undersöka om det är möjligt att hjälpa amerikanska Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) efter USA:s besked om att verksamheten ska avvecklas.
– För oss på andra sidan järnridån var det den radion som vi fick en massa information från om vad som egentligen pågick. Den har varit en demokratins ledfyr, säger EU:s utrikeschef, esten Kaja Kallas efter EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel på måndagen, rapporterar TT/GP.
Mer fakta
Debatt i andra medier









