Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s brexitchefsförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.

Britter pressas till klarhet

BRYSSEL 10 november 2017 | Få framsteg i förhandlingarna

Storbritannien får två veckor på sig att klargöra sina ståndpunkter i brexitförhandlingarna. Annars riskerar nästa EU-toppmöte bli ett nytt fiasko för britterna.

Att döma av uttalandena från chefsförhandlarna, Storbritanniens David Davis och EU:s Michel Barnier, har i princip inga avgörande framsteg gjorts efter den sjätte rundan i förhandlingarna om villkoren för Storbritanniens utträde ur EU. Fredagens presskonferens var i princip ett eko av den förra för en månad sedan.

De resultatfattiga förhandlingarna har dock fått Barnier att sätta press på britterna för att kunna nå ”tillräckliga framsteg” till nästa EU-toppmöte genom att sätta en tidsfrist på två veckor.

Inom tidsramen måste Storbritannien klargöra hur de ser på kvarvarande olösta delarna av de tre avgörande frågorna: framtiden för EU-medborgare, gränsen mellan Irland och Nordirland och summan som Storbritannien är skyldigt EU.

Tidsfristen är satt för att EU-ländernas stats- och regeringschefer vid toppmötet 14-15 december ska kunna ge klartecken till att gå in i fas två av förhandlingarna om den framtida relationen med Storbritannien.

Enligt ursprungsplanen skulle EU-ledarna vid toppmötet i oktober gett klartecken till sådana förhandlingar men bristen på framsteg i den första fasen kring utträdesvillkoren hindrade dem.

Britternas chefsförhandlare David Davis manade samtidigt på EU-sidan för att komma fram i förhandlingarna.

– Nu är det dags för båda sidor att röra sig framåt för att nå lösningar. Detta är en allvarlig sak, sade Davis.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret