Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Alla svenska riksdagspartier enas mot nytt EU-förslag

BRYSSEL 19 februari 2018

Riksdagens arbetsmarknadsutskott anser att EU-kommissionens senaste förslag om arbetstagares villkor går emot den svenska modellen och att det strider mot principen om att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

”De frågor som regleras i direktivförslaget är i Sverige i huvudsak lösta genom kollektivavtal på företagsnivå, branschnivå och/eller nationell nivå. Utskottet ser en tydlig risk att de föreslagna reglerna skulle kunna innebära störningar på Sveriges väl fungerande system”, skriver arbetsmarknadsutskott i ett utlåtande.

Det var också ett enigt utskott där företrädarna från samtliga åtta riksdagspartier ställde sig bakom texten. Utskottet föreslår därför att riksdagen ska skicka sina synpunkter på förslaget till EU-kommissionen genom ett så kallat motiverat yttrande.

Det är ett svar på det förslag som kommissionen lade fram i slutet av förra året som enligt EU:s sysselsättningskommissionär ska ge miljoner arbetare mer tydliga och förutsägbara arbetsvillkor. Kommissionen vill bland annat att alla europeiska arbetare ska få skriftlig information om sina arbetsvillkor och rätt till fortbildning samt sätta en maxgräns för provanställningar.   

Arbetsmarknadsutskottet delar visserligen kommissionens ambition kring bättre arbetsvillkor men tycker inte att frågan ska beslutas på EU-nivå. Med hänvisning till den så kallade subsidiaritetsprincipen som säger att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt anser utskottet att flera punkter i kommissionen förslaget bör fattas av medlemsländerna.

Utskottet anser att förslaget skulle innebära ett stort ingrepp i den svenska arbetsmarknadsmodellen där arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna reglerar villkoren på arbetsmarknaden.

Plan B: undantag

Om riksdagen inte får med sig tillräckligt antal nationella parlament i EU som skulle få EU-kommissionen att ändra förslaget vill utskottet att regeringen så mycket som möjligt i förhandlingarna begränsar påverkan på den svenska arbetsmarknadsmodellen alternativt att direktivet enbart rör information till arbetstagare.

Skulle det inte gå vill utskottet att Sverige får undantag och tillåts göra avsteg och reglera detta i svenska kollektivavtal.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret