Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Åsikterna går isär bland svenska EU-parlamentariker när det gäller en mer EU-gemensam asylprocess.

Asylprövning delar svenska EU-politiker

BRYSSEL 26 april 2018 | Parlamentet redo för slutförhandling

EU har tagit ett steg närmare en mer enhetlig asylprövning efter att EU-parlamentet bestämt sin linje. Vissa menar dock att asylrätten nu försvagas.  

– Jag välkomnar beslutet. Det visar att vi kan skapa ett helt nytt fungerande europeiskt asylsystem, sade liberalen Cecilia Wikström efter gårdagens utskottsomröstning i EU-parlamentet.

–  Alla ska ha rätt till en rättvis prövning av sitt ärende. Denna förordning gör det omöjligt, kontrade vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.

Det Wikström och Björk tvistar om är hur EU-länderna ska pröva rätten till asyl. Inom EU vill man skapa en mer likartad process i alla medlemsländer i syfte att undvika att asylsökande söker sig till ett visst land eller ansöker i flera länder.

Majoriteten i det ansvariga utskottet röstade för ett mer EU-gemensamt system där en asylansökan ska registreras inom tre dagar, giltigheten prövas inom en månad och beslut ska ske inom sex månader i normalfallet.

Processen ska kunna kortas till två månader om den asylsökande ger inkonsekvent eller falsk information och om hen utgör ett hot eller kommer från ett land som EU klassar som säkert (se mer detaljer i faktaruta).

Det är förfarandet som gäller kring säkra länder som Malin Björk är mest kritisk till.

– Det kommer drabba många människor väldigt hårt. Det undergräver hela asylrätten eftersom den måste baseras på individuella bedömningar och omständigheter. Vi kommer få se direktavvisningar vid EU:s gränser. Det här är väldigt farligt, säger hon.

Väntar på EU-länderna

Efter gårdagens omröstning har EU-parlamentet gått igenom och för sin del godkänt alla delar i det paket av asyllagar som just nu ligger uppe för förhandling. De måste dock godkännas av EU-ländernas migrationsministrar innan man kan nå en slutgiltig lösning och bland medlemsländerna går det trögare.

Cecilia Wikström som i EU-parlamentet ansvarar för revidering av Dublinförordningen vilken fastställer vilket EU-land som ansvarar för att ta emot och pröva en asylansökan är upprörd över att medlemsländerna drar benen efter sig.

– När de drar ut på tiden blir det nästan ingen tid kvar alls för förhandlingar mellan lagstiftarna [medlemsländerna och EU-parlamentet] innan nästa EU-val, sade Wikström.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret